eletrika

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
batoh

eletrika

Nový příspěvek od batoh »

Zdravím kluci,mam na vás prosbu,
dotáhnul jsem domu dněpra,vypadá to na MT 11 a nemůžu dát dohromady eletriku,
nemáte někdo nějaké schéma nebo poradit,vytrhaly ze spínací skříňky kabely a nemůžu to dat dohromady a co jsem našel na netu tak mi vůbec nesouhlasí
moc vám děkuji
batoh

Re: eletrika

možná je to MT 10 kdyby jste někdo měl taky budu rád
Michal

Nový příspěvek od Michal »

Je-li to opravdu Dněpr MT-11, 16, 19 a né něco staršího, pak by schéma mělo sedět. Např na stránkách oficiálního zástupce značky:
http://www.dnepr.cz/download/schemata/s ... nepr16.jpg

Nicméně origo zapojení je takové punkové, nebo spíše vojenské. Celkově zmatené. Například zapalování a regulátor nejsou vůbec jištěny pojistkou. Ani se nedivím tomu odpojovači baterky, co tam z výroby je. U takhle divoké elektriky může být potřeba v okamžiku, kdy nejištěné kabely začnou hořet.
Pokud tu motorku předtím vlastnil někdo, komu elektrika není cizí, určitě to předělal nějak rozumněji.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
Davy
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Davy »

Kdybys to chtel udelat trochu rozumneji, tak tady mas trochu inspirace http://davidovo.hys.cz/automoto/dnepr/s ... dif_II.pdf :)
Davy
Dněpr MT11 r.v.2001
davidovo.hys.cz
Jirka-MT9

Nový příspěvek od Jirka-MT9 »

To jsi Davy namaloval moc hezky. Alternátor ze Swifta, druhá baterka v side, fakt hezké.
batoh

Ahoj kluci,moc Vám děkuji,snad z toho dám něco dohromady,kdyby jste viděli jak ta eletrika vypadá,tak by jste se smály,místo pojistek smotaný měd dráty a podobně.
nevim vůbec čeho se chytit co to vlastně je jestli jedenáctka nebo desítka,tech průkaz je rok devadesát a na štítku je osmdesát,a do žádného tipu se nějak nemohu trefit,ale snad to dám nějak dohromady.
moc Vám díky
batoh

Ahoj Davy,prosím tě nemůžeš mi to poslat bez sajdy,nemam jí k tomu,
budu to muset úplně vytrhat a začít znova,je to natahané úplně nesmyslně,třeba i originál a pak to předělám až mi dovezou sajdu,díky moc
Davy
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Davy »

Kvuli tomu to nema cenu prekreslovat. Odmysli si obrysovky a brzdovku na sajde, baterku presun zpatky na motorku a predni blinkr zapoj do uzlu u kontrolky jako levej.
To schema sem ti sem dal jen pro inspiraci. Motorku v puvodnim stavu podle toho nezapojis. Je tam altik ze Swifta, prerusovac z Felicie atp..
Davy
Dněpr MT11 r.v.2001
davidovo.hys.cz
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od fapeko »

Vyber si zapojení dle toho jaké máš relé
Obrázek
Obrázek
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
Michal

Podle těch schém od Fapeka to nezapojuj. To jsou originál šílená zapojení, kde polovina elektriky není vůbec jištěna.

batoh

Ahoj Michale,moc ti děkuji,konečně se v něčem trochu vyznám,můžeš mi ještě trochu poradit s tím relé,třeba jaké by tam mělo být,dopátral jsem se k tomu,že to je MT 11
Michal

Buďto mechanický regulátor PP330, který však nedoporučuji, nebo elektronický 33.3702 který se montoval origo na většinu MT-11, MT-16, MT-19.
Další možnost je tam naroubovat regulátor ze stodvacítky, Zetoru a většiny východních vozidel. Pro funkci kontrolky dobíjení je ale potřeba trochu upravit zapojení a doplnit do alternátoru pomocný usměrňovač. Ne že by to bylo složité, ale tahle úprava je doporučitelná spíše někomu, kdo funkci té elektriky rozumí.

Až budu mít čas, nakreslím rozumnější schéma zapojení elektriky, které nevyžaduje hluboké změny v kabeláži, tak aby vše bylo jištěné a důležité prvky měly samostatné pojistky.

batoh

Ahoj Michale,to by bylo dobrý,zkusím něco dát dohromady a uvidíme,koukal jsem,že máš asi dílnu,tak že když bude nejhůře,hodím to do dodávky a pojede se na tebe podívat :D
Michal

Přikládám schéma úpravy elektriky 12V Dněprů a Uralů s kulatou spínací skříňkou a pojistkovou skříňkou pod brejlema.
Pokud máte Káčkovou spínačku ve světle, s tou vám nepomůžu, neznám ji.
Modifikované schéma pro Dněpry a Uraly
Modifikované schéma pro Dněpry a Uraly
schema_dnepr.gif (13.06 KiB) Zobrazeno 10687 x
Zbytek zapojení je jako u originálu.
Přívod od alternátoru není jištěný, protože spínačka nemá rozdělené kontakty. Mít jednu společnou pojistku na přívodu by mohlo být nepříjemné pří zkratu nepodstatného spotřebiče.
-Klíčové spotřebiče jako je zapálko a regulátor mají samostatnou pojistku, aby je zkrat nepodstatného spotřebiče nevyřadil.
-Hlavní světlo má samostatnou pojistku, abyste v noci při zkratu obrysovky nepřišli o jediné důležité světlo. Zde záleží na provedení vypínače světel. Např Ural 750 s Domino přepínači má nezávislé přívody 2 dráty ukryté ve svazku připojené na společný konektor. Jeden s drátů oddělte pro rozdělení přívodu.
-Kontrolka oleje a regulátor (případně jeho kontrolka) se vypíná chcípákem spolu se zapalováním. Jednak protože tyhle věci nemají důvod být bez zapalování zapnuté a hlavně kvůli indikaci napájení zapálka červenýma kontrolkama. Pokud tedy otočíte klíčkem a kontrolky se nerozsvítí, hned víte, že máte hledat problém, třeba vyplý chcípák, a ne až po 10 minutách marného nakopávání s ulitým motorem. V případě Uralu 750 také proto, že regulátor přes kontrolku dobíjení ovládá ochranné relé startéru (startuje jen když svítí) díky tomuto zapojení s vyplým chcípákem nebude startér běžet.

Ne neprovozuji dílnu, mám jen svoji garáž a dílničku. Služby za úplatu ze zásady neposkytuji.

Zuchnoff

Nový příspěvek od Zuchnoff »

Mám taky problém s novou elektrikou,a protože jsem na elektriku blbej a o elektrice vím jenom to že kope,tak jsem si v Polsku koupil nového elektrického hada na svého Urala v domnění, že to bude pro mě brnkačka,ale hrozně jsem se zmýlil a vím,že to nedám.Neni tady náhodou někdo ve zlínském kraji a blízkém okolí kdo by mě to zapojil.Samozrejmě za peníze.
Rusko není stát,to je životní styl.
Odpovědět