Zdravím všechny na novém foru.Určitě se najde dost lidí kteří ho využijí ,neboť při opravách těchto strojů je každá rada dobrá.
Dovoluji si zadat první svůj montážní problém.
Nemohu přijít na to jaké má být u MT 10 utěsněnění v hlavním převodu zadního kola aby olej neprotekl podle hřídele kola.Pod krytem převodu je rozpěrná trubka s drážkou po obvodu a má tam někde být původně filcový kroužek.Jenže kroužek není k sehnání a nevím jestli má být navleklý na drážce té trubičky nebo někde mezi tím víkem,ale to by se zase nemohl točit ten převod.Zkusil bych ho z filcu vyrobit,nebo jestli není lepší tam dát gumový Okroužek.Pokud jste někdo tuto věc řešili ,poraďte prosím ,ať už to můžu sestavit.
V kataogu náhradních dílů nějaký kroužek, je, ale nemá v kusovníku oložku, nelze tedy určit co to je, a z čeho to je. já osobně tam žádný kroužek nemám, a s úniky oleje není problém. všechny ty rozpěrkytěsní dotažením osy kola. jednié místo kde by to mohlo vzlínat je mezi rozpěrkou a ozubeným nábojem, problém s tím ale nemám, iölej nevzlíná.
Ahoj, každopádně, ať je tam má být filc, nebo ruské gufero, doporučuji udělat to, co jsem si před lety udělal já... Našel jsem si vhodné české silikonové dvojbřitté gufero a na něj jsem po té vytvořil nový domeček. Věc se velmi usvědčila a do do brzdového bubnu už neukápla ani kapička
Doufám, že myslíš tohle těsnění
Ural Ranger 750
M-72-je a bude ;)
Bylo: K-750, Dněpr- MT13,Mt-16,MT-11,Ural 650 solo,Ural M66
Blbě se zeptám- kam se mi tam to gufero vejde?Z jedné strany je ten rozpěrný kroužek a z druhé víko převodu.Má se něco odsoustružit?? Nebo jak se vytvoří domeček pro to gufero ? Díky
To gufero mi radil i p. Kučera ale říkal že právě některý typ má filcový kroužek a některý gufero.Kdybych věděl jak,tak bych tam radši to gufero nainstaloval aby byl od toho klid.
Člověče, nejsem si úplně jistej, kterej kroužek myslíš, ale jak koukám do manuálu, i do katalogu náhradních dílů tak mě napadá jediný. Pokud tomu dobře rozumim, tak ti jde o tu trubičku, co je uvnitř díry kterou prochází osa? A kroužek mezi ní a vlastním ozubeným unašečem (hlavou ozubeného kola)? V rozkresu pozice č. 7204142? V katogu to v kusovníku fakt chybí (jak psal Míra). Čistě teoreticky by ta trubička měla jít po vyndání osy a sundání kola vytáhnout, tak bych se mohl zítra podívat co tam je (teda pokud tam něco mám)... Nějaký o-kroužek by tam možná šel, otázka ale je, jak je ta drážka hluboká, aby tam celý nezmizel a jestli časem nevydře do unašeče drážku, protože tak jak to chápu já, tak se ta trubka za jízdy netočí...
Ano to je ono ,je tam pod č. 7204142 .Jde tam zřejmě o to kdyby se nějak dostal olej kolem krku víka převodu které je zastrčené skrz ložisko unašeče ,aby neprotekl podle hřídele do bubnu.Ale když na to koukám tak nevím jestli to tam má vůbec význam protože stejně tím není utěsněna ta hřídel.
Ta trubička jde vyndat jen zevnitř po otevření víka,v tom unašeči je osazení.
Třeba řeším blbost a ten olej tam prolínat nebude,ale zase když už to mám rozebrané.
Áha... Tak to osazení jsem neviděl, je to v manuálu tak prťavej obrázek, že jsem to přehlíd... Já si myslim, že průnik oleje přes tu osu (pokud vůbec nějakej je), je minimální, to bych spíš řekl, že to do bubnu proteče kolem ucpávky ložiska (aspoň tam to mam od oleje zeblitý já). Ale ten štít je tak profilovanej, že se to, pokud ten únik neni nějak masivní, nemá šanci k paknám a vlastnímu bubnu dostat...
Noo, já jsem psal o utěsnění hřídele ze strany k bubnu Souhlasím s Dneprsteinem, únik oleje v tomto místě je prakticky neznatelný až minimální. Možná, že když bude nějaké, jooo velké horko, tak to tam lehounce poteče.Ale větší problém bude spíš u bubnu. Já osobně bych to asi nechal být. Ani si nevybavuji, že tam někdy nějaké těsnění bylo... Ale možná tam být má
Ural Ranger 750
M-72-je a bude ;)
Bylo: K-750, Dněpr- MT13,Mt-16,MT-11,Ural 650 solo,Ural M66
To já dnes zjistil jiný průšvih.Od p.Kučery sem si objednal nový střed hlavního převodu(unašeč talíře).Dneska sem namontoval to velké ozubené kolo,nandal jehly simerinky.A ejhle.Ta trubička o které tu píšete co má mít ten filc mi v tom novem unašeči klokta(1-2mm).V tom původním to pekne sedi(a mimo jine je tam vyleštěný proužek,takže tam filc byl).Takže to vypadá,že tam bude nějaká trubička o větším průměru možná s nákým tesněním.Zítra kontaktuju p.Kučeru.Asi mě už z toho jebne,neni snad díl co by pasoval.Mám asi 6katalogu,ural,dněpr a v každém je to trošku všechno jinak asi co kus to originál.Třeba sem si objednal silentbloky do zadního ramene,přišlo to a všechny rozměry jiný,ale podle katalogu a p.Kučery je to dobře.Místo venkovního průměru 31mm to má 33 vnitřní díra má mít 12mm a má 14(prý se do té gumy musí nalisovat trubka,která se musí objednat zvlašt,venkovním průměru 18mm a vnitřní je tech 12mm) a na délku má starý 40mm a ten nový jen 22mm.Prý když do toho nového nalisuju tu trubičku a cele to nalisuju do toho oka tak to má mít původní rozměry..přijde mi to utopie a sem zvědavej jak to dopadne..Koukám,že u těchto strojů člověk musí být i konstruktér.
No... Co máš za typ? Oni komsomolci to taky skládali velice roztodivně, takže pak můžou nastat problémy... Ne, že bych si dělal iluze o přesnosti dílů (onehdá půjčenou hlavu jsem musel půl hodiny brousit, protože se nedalo dostat k matkám svorníků), ale dost často plynou problémy z různých samodomo úprav a bastlů předchozích majitelů, kdy člověk zjišťuje, že oficiálně má něco, ale ve skutečnosti je to složeno z třech různých typů...
Urala M66 rv.72, bez hnaný sajdy.Tak jsem mluvil s p.Kučerou.Vyráběly se dva typy.Jeden s tím filcem a druhy asi novější je na simerink,ale říkal,že není schopný sehnat ani tu trubičku a ani ten simerink v katalogu to není jasně dané.Takže nejspíš budu muset sehnat nějaký simerink co bude mít rozměry tě vnitřní díry unašeče a venkovního průměru té trubičky. Jinak naštěstí můj stroj je z 95% původní a nikdo na něm nic nedělal má najeto 30tis,takže spíš jen údržba a vypadlo to na větší investici tak stroj majitel radši prodal mě a já teď objevuji závady a nestačím se divit..protože odstraním jeden problém a dva další jsou na světě.přikládám foto toho kroužku s filcem,myslím,že nečo podobného je i v kolech mezi ložisky.