M-72 jak je to?

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
bmw730
Kontaktovat uživatele:

M-72 jak je to?

Nový příspěvek od bmw730 »

Zdravím Emkaře.
Po celkem dlouhém shánění M-72 jsem sehnal jeden pěknej kousek se sajdou a začal s renovací. Když jsem byl téměř hotov, vykradli mě...Přišel jsem o Dněpra a věci na Emku. Tu jsem ale chtěl dodělat a tak i když mi spousta dílů scházela, sehnal jsem výměnou díly na Emku po pánovi co se zabýval jejich renovacemi. Po burzách a na inzeráty jsem dosháněl další věci a chtěl bych letos dát jednu Emku konečně dohromady. S modernizovanou verzí mám jasno, ale u prvnější verze si nevím rady protože ji budu mít složenou z dílů co jsem posháněl.
Mám dva rámy - jeden s velkými výztuhami, a druhý z malými trojúhelníky a nevím který spíš patří ke starší verzi - předek s nízkým blatníkem a hladkými koly.
Kolega Arno77 se mnou měl trpělivost a poradil že s velkými výstuhami byly dříve, ale pak jsem zas našel jedno pojednání o M72 : http://www.kvharco.cz/Html/Zbratech/IMZ.html - kde se uvádí že velké výztuhy měly od roku 55 modernizované Emky ... :( Z fotek na internetu se moc vycházet nedá - našel jsem obě provedení a rád bych to složil co nejlíp...No nedá mi to se nezeptat na Vaše názory. ;) Dík
M-72 r.52 side - černá
M-72 r.52 side - modrá s SPZ
M-72M r.56 side -písková
M-72M r.56 solo - černá civil
https://boxermoto.webnode.cz/
servis Jawa-ČZ
arno77

Re: M-72 jak je to?

Nový příspěvek od arno77 »

Zdravím Emkaře,
jestli narážíte na větu z výše uvedeného odkazu:
" V roce 1955 je do výroby zaveden typ M-72M, u kterého jsou provedeny následující konstrukční změny:
•mohutnější výztuhy zadní části rámu " - tak tím nejsou myšleny velké trojúhelníky. stačí se podívat do katalogu 1956, kde o nich na obrázcích není ani vidu ani slechu.. a to by tam přece musely být, kdyby to bylo zavedeno jako novinka z roku 1955. Ne ne, skutečnost je jiná, velké výztuhy měla Emka roku 52 stoprocentně, 53 rok bych "snad" ještě bral..
Slyšel jsem tvrzení, že velké trojúhelníkové výztuhy měly pouze Emky určené pro armádu - Vysvětlení je jednoduché.
Zkrátka do roku 52, čili zhruba do doby kdy se vyráběly ty "velké" byly tyto motorky určeny jen a pouze pro armádu, čili jednoduše řečeno civilista si Emku až do tohoto roku nekoupil nikde v obchodě ;)
Na závěr, sice se nechci opakovat, ale chtěl bych zdůraznit, že fotky nalezené na internetu ať již zaručeně původních či renovovaných emek mnohdy neodpovídají stavu v jakém byly skutečně vyrobeny, tudíž se na ně rozhodně nelze při renovaci spoléhat, pokud to člověk nemá ověřené z vícero zdrojů, ať již dokumentace, či původních fotografií.
Také jsem takto zpočátku narazil, když jsem chtěl renovovat BMW R-71 a jako předlohu jsem si zvolil vlastní fotografie pořízené z jedné veteránské akce. Později, když jsem se do toho malinko zasvěcoval, zjistil jsem, že mnou líbivý vyfotografovaný stroj sloužící jako předloha měl výfuky z jawy 500 ohc, Emkovou nádrž, karburátory K302 atd. až jsem nakonec přišel na to, že je to celé překopaný Rus. Takže, pravdy je mnohdy úplně jinde ;) ale to jen tak na okraj, ať tu zas nerozebíráme rozdíly mezi BMW/M72. Spíš se teď se do mě pusťte vy co máte jiný názor na ty Emkové rámy co se týče výztuh. Chtěl bych případně slyšet nějaké rozumnější vysvětlení, či prameny než že už jsem to tak koupil, nebo že je spousta fotek na internetu.. Fakta, původní fotky, či literaturu.
M-72
Honda Wanderer

Nový příspěvek od Honda Wanderer »

S největší pravděpodobností je to jak píšeš. Zajímavé, jak se překopírovávají různá tvrzení na netu a pak se to bere jako věrohodný pramen. :)
Don't give in without the fight!
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od fapeko »

Arno77 má emky nastudované dopodrobna a jé problém ho na něčem nachytat :oops: ,takže pokud něco nevím hned mu volám a žádam o radu ;)

Na internetu si člověk opravdu najde vše co potřebuje ,ale je problém v tom že ty data se vůbec nemusí zakládat na pravdě .Stači jak nějaky člověk si založi nějaké stránky a tam bude tvrdit , že to bylo takhle a tak a že to ma z ověřeného zdroje.
Media a internet ovlivnuje lidi a jejich chování a proto je třeba k tomu všemu přistupovat s náhledem na danou věc.
Taky je možne ,že za dalších 100 let se bude tvrdit že Hi*ler byl lidumil :mrgreen:
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
Michal

Nový příspěvek od Michal »

Ono těžko o jakémkoliv stroji říct že je původní. Ikdyby ležel 50 let pod senem, stačí že na něm rok někdo jezdil a už si tam mohl udělat úpravy. Stačí se podívat, jak si upravujeme dnešní stroje. Snad každý tam má něco, co tam v továrně nedávali. Na druhou stranu nějaké malokusové verze mohli mít origo něco, s čím se do katalogů nekreslili.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
bmw730
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od bmw730 »

Souhlasím - Arno77 má emky nastudované, a nechtěl jsem nikoho nachytat.
Ponejprv jsem se obrátil na něho o radu který rám je asi starší. Odpověděl mi a jsem za to rád.
Potřebuji složit Emku ve starším provedení a mám dva rámy:
první má velké trojúhelníky a na vzpěře číslo 50531 a na rámu u vzpěry je vyraženo cosi jako A1 52.
druhý má menší výztuhy a zaoblené, číslo rámu je 12818 a spodní držák nádrže vzadu je odjímatelný.
Právě že jsem se nechtěl nechat ovlivnit internetem i když mě to nahlodalo, zvlášť vzhledem k číslům rámu.
Ale cením si rad lidí kteří Emky mají a něco o nich vědí...a proto jsem tady začal s diskuzí o rozdílech rámů na M-72. Děkuji
M-72 r.52 side - černá
M-72 r.52 side - modrá s SPZ
M-72M r.56 side -písková
M-72M r.56 solo - černá civil
https://boxermoto.webnode.cz/
servis Jawa-ČZ
Odpovědět