Elektrolytické odstraňovanie hrdze
Pravidla fóra
Pochlubte se svými úpravami, vychytávkami, doplňky. Diskutujte o úpravách, nad jejichž provedením si lámete hlavu.
Pochlubte se svými úpravami, vychytávkami, doplňky. Diskutujte o úpravách, nad jejichž provedením si lámete hlavu.
Elektrolytické odstraňovanie hrdze
zdravím toto som našiel na internete
http://www.caimag.com/wordpress/2012/01 ... are-of-it/
pomocou auto nabíjačky, železnej tyče a zrejme sódy odhrdzil nádrž. máte niekto s niečim takým skúsenosti alebo viete o tom niečo viac ako by to šlo spraviť?
ja som sa zatila snažil to dostať z kyvačkovej nárdze a bolo mi poradené nech do nej nalejem ocot s čoho bola ešte hrubšia vrstva hrdze. a sušičku na prádlo ako to spomína tvorca článku ani miešačku nemám k dispozícii.
http://www.caimag.com/wordpress/2012/01 ... are-of-it/
pomocou auto nabíjačky, železnej tyče a zrejme sódy odhrdzil nádrž. máte niekto s niečim takým skúsenosti alebo viete o tom niečo viac ako by to šlo spraviť?
ja som sa zatila snažil to dostať z kyvačkovej nárdze a bolo mi poradené nech do nej nalejem ocot s čoho bola ešte hrubšia vrstva hrdze. a sušičku na prádlo ako to spomína tvorca článku ani miešačku nemám k dispozícii.
Re: Elektrolytické odstraňovanie hrdze
zaklad je hodně matiček a šroubu a benzin a pak štěrkat a štěrkat
mam to vyzkoušene ale chce to trpělivost
mam to vyzkoušene ale chce to trpělivost
Na matičky se vykašli, taky to jde, ale tímto postupem to i ochráníš trochu do budoucna:
http://www.jawa-50.cz/clanek/navod-na-c ... recna.html
http://www.jawa-50.cz/clanek/navod-na-c ... recna.html
Asi MT09.
Nemůžeš? Přitvrď si a nastup!!
vůbec si nedokážu představit jak štěrchat ručně
, já to vždy obalím do vaťáků, molitanů a upevním to na hoďinku do míchačky, je to krásně čistý. Uvnitř samozřejmě matičky šrouby. Ani tam nemusí být benzín, stačí voda. No a potom nejlépe vylít epoxidem..
článok o kyselinách od matbikera som už čítal dávnejšie. kyselinu fosforečnú mi odporučil kamarát kováč aj sme to skúšali na hrdzavej trubke. treba to správne vedieť nariediť a potom včas a dobre neutralitovať. s tej trubky vela neostao a riskovať to na nádrži som to nechcel. na inom fóre mi odporučili že namiesto citrónovej mam dať ocot a dodržať postup. výsledok bol úchvatný vzniklo niečo ako kryštály soli ale boli z hrdze. miešačku nemám, zhanať ju nechcem a nepripadá mi to príliš efektívne.
ešte mimo tému sa chcem opýtať čim vylievate nádrže typ, druh, obchodný názov ďakujem
ešte mimo tému sa chcem opýtať čim vylievate nádrže typ, druh, obchodný názov ďakujem
tady: http://jenikovo.misto.cz/ najdeš někde přesný postup na renovaci vnitřku nádrže
Ahoj,
řeším stejný problém. Moje nádrž byla zrezlá a ještě byla místy od staré barvy. Po přečtení několika postupů jsem odrezení řešil takto:
- Jako brusivo jsem použil nejdřív matky a šrouby. Bohužel míchačku nemám, tak jsem nádrží tak hodinu otáčel nahoru dolu, doprava doleva. Bohužel výsledek nebyl nějak dobrý. Použil jsem tedy jiné brusivo. Kladivem jsem rozbil starý a už nepoužitelný brusný kotouč. Tyto nepravidelné kousky velikosti ca. 3x3 - 4x4 cm jsem dal do nádrže a po hodině ručního šterchání byla nádrž krásně zbavená rzi i staré barvy.
- Poté jsem nádrž vypláchnul směsí ředidla a technického benzínu.
- Naředil jsem HG odrezovač (0,5 litru jsem podle návodu dolil 2,5 l vody). Odrezovač jsem nalil do nádrže a nechal 24 hodin působit. Potom jsem nádrž otočil a nechal zase působit. Takto mam odrezenou polovinu nádrže a myslím, že výsledek je velmi dobry.
Přemýšlím ještě o vylití epoxidovou barvou.
Stepky
řeším stejný problém. Moje nádrž byla zrezlá a ještě byla místy od staré barvy. Po přečtení několika postupů jsem odrezení řešil takto:
- Jako brusivo jsem použil nejdřív matky a šrouby. Bohužel míchačku nemám, tak jsem nádrží tak hodinu otáčel nahoru dolu, doprava doleva. Bohužel výsledek nebyl nějak dobrý. Použil jsem tedy jiné brusivo. Kladivem jsem rozbil starý a už nepoužitelný brusný kotouč. Tyto nepravidelné kousky velikosti ca. 3x3 - 4x4 cm jsem dal do nádrže a po hodině ručního šterchání byla nádrž krásně zbavená rzi i staré barvy.
- Poté jsem nádrž vypláchnul směsí ředidla a technického benzínu.
- Naředil jsem HG odrezovač (0,5 litru jsem podle návodu dolil 2,5 l vody). Odrezovač jsem nalil do nádrže a nechal 24 hodin působit. Potom jsem nádrž otočil a nechal zase působit. Takto mam odrezenou polovinu nádrže a myslím, že výsledek je velmi dobry.
Přemýšlím ještě o vylití epoxidovou barvou.
Stepky
http://stepky.rajce.idnes.cz/dnepr
vyliti epoxidem je dobry
jen pak stim nesmiš nikde klepnut bo to je v dupje
je to neopravitelne
jen pak stim nesmiš nikde klepnut bo to je v dupje
je to neopravitelne
Já mám nádrž vylitou epoxidem, doporučuju bílej. záleží jak se natuží, já ho mám natuženej jako tvrdší gumu, jinak i epoxid jde vyleptat horkým louhem.
Dněpr 11 solo/side
opravit to jde úplně v pohodě, prostě poškozené místo přeleješ ještě jednou, krásně se to zatáhne. Mimochodem co to znamená "dupje" to je něco slovensky?
Dupa není slovensky, BO to ani Drumbas nepíše slovensky, bo je z Ostravy, ni!!!!
Dupa je to místo, kde už záda nemají slušné jméno....
Dupa je to místo, kde už záda nemají slušné jméno....
Asi MT09.
tak to se omlouvam měl sem mylne informace
kdysik sem si to chtěl zrobyt na svoji nadrži
a jeden mi pravě řikal že jak stym klepnu je to přesně taže si ju mam naniklovat nebo pomědit
kdysik sem si to chtěl zrobyt na svoji nadrži
a jeden mi pravě řikal že jak stym klepnu je to přesně taže si ju mam naniklovat nebo pomědit
aloha..
Nezkoušel jste někdo opravení vnitřku nádrže práškovou barvou (komaxitem)??
....Kromě toho že pod benzínem bledne, mu odolává docela statečně.
Nevím, jestli náhodou nevymejšlim už něco dávno odskoušené...
Dík
Nezkoušel jste někdo opravení vnitřku nádrže práškovou barvou (komaxitem)??
....Kromě toho že pod benzínem bledne, mu odolává docela statečně.
Nevím, jestli náhodou nevymejšlim už něco dávno odskoušené...
Dík
DNĚPR 11-1974, DNĚPR19-1993,3ks M72-????, a spousta dalších samohybných vejhyklů
jirka-HK. prášek se nanáší na plech před vypálením pomocí elektrostatiky, a vytvořit elektrostatický pole uvnitř dutiny moc dobře nelze. když už tak ten epoxid, ted ani nebledne, benzín mu naprosto nevadí, a je dostatečně pružnej. komaxit nejni pro styk s benzínem vhodnej vůbec, povrch sic vypadá bledě a celistvě, ale je veskutečnosti dost rozpraskanej, a vadí mu líh v benzínu. strejda dělá v práškovej lakovně UMDASCH, a celkově musim říct, že komaxit nejni na motorky moc dobrej. ale třeba na disky kol je vhodnej víc.
Dněpr 11 solo/side
Když jsem dělal v Moravanu, tak tam letecké nádrže vylívali HERMETIKEM.... Ale myslím, že nějaké nafosfátování buď kyselinou, nebo bezoplachovým odrezovačem by mělo stačit.
Asi MT09.