Nosič kol na kouli

Pochlubte se svými zlepšováky. Nebo zde hledejte inspiraci.
Pravidla fóra
Pochlubte se svými úpravami, vychytávkami, doplňky. Diskutujte o úpravách, nad jejichž provedením si lámete hlavu.
Němec
Kontaktovat uživatele:

Nosič kol na kouli

Nový příspěvek od Němec »

Ahoj, tak vás všechny po delší době zdravím, doteď jsem tři kola vozil přes sajdu a sedadlo spolujezdce,ale děti trochu povyrostly, tak už bych ocenil spíš ten nosič na kouli. používá tuhle blbinku někdo? a pokud ano, jak se to chová? Edit -smazano mylně uvedených 50kg svislého zatížení,je to jen 12kg, díky Pavlovi za opravu

někde jsem vyštrachal tuhle fotku
Obrázek
Ural Ranger 2008, 22tis km
Dněprák

Re: Nosič kol na kouli

Nový příspěvek od Dněprák »

Jak se to chová nevím, ale pozor na povolené rozměry.
Výška max. 2,5 m
Šířka max. 2 m

Délka zadního převisu vozidla, s výjimkou přívěsu s nápravami uprostřed, nesmí být větší než třetina
celkové délky, nejvýše však 3,50 m;

Pokud zakryješ RZ , umístit na nosič
Pokud zakryješ osvětlení , musí být na nosiči
Potom ještě : § 52 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, stanovuje povinnost označit přečnívající konec nákladu, přečnívá-li vozidlo vpředu nebo vzadu více než o 1 m nebo přečnívá-li náklad z boku u motorového vozidla nebo jízdní soupravy vnější okraj obrysových světel více než o 400 mm a u nemotorového vozidla jeho okraj více než o 400 mm, červeným praporkem o rozměrech nejméně 300 x 300 mm, za snížené viditelnosti vpředu neoslňujícím bílým světlem a bílou odrazkou a vzadu červeným světlem a červenou odrazkou. Odrazky nesmějí být trojúhelníkového tvaru a smějí být umístěny nejvýše 1,5 m nad rovinou vozovky.
Me2d
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Me2d »

No a co je dát na ten kempík?
Právě řeším nějaké řešení bez vozíku, ale mám 2 bromptony a ještě nafukovací stan původně na střechu auta :-)
Člověk něčím švihlej bejt musí, jinak by se z toho snad i zbláznil :-)
Němec
Kontaktovat uživatele:

No jo kempík...na delší dovolený byl prima, ale když vidím ten sjetej "tisícihran" v zadním náhonu, tak těch 110kg přívěsu už několik let nepraktikuju. navíc s přívěsem se tak nějak vytrácí ono zastavím kde chci zaparkuju na kdejakým kousku. výkonem proti větru to taky nebyla žádná hitparáda a to už nemluvím o brždění když člověk potřeboval nutně zastavit. vzhledem k tomu, že bych to uživil i na autě, tak mi ten nosič na kouli přijde ok.

pokud jde o rozměry tak nosič na tři kola má 80cm, takže při délce uralu 250cm by toto neměl být problém "Délka zadního převisu vozidla, s výjimkou přívěsu s nápravami uprostřed, nesmí být větší než třetina
celkové délky,"
pokud jde o šířku tak to máme koukám stejně široký jako fabie :)
jediná pakárna je teda asi ta RZ...měl jsem za to, že se tolerují ty kopie a ono už je to jinak.
každopádně mám dohodnutý vyzkoušení až bude čas, tak jsem na to zvědavej

Obrázek
Michal

Nový příspěvek od Michal »

Nosič na 3 kola mám. Ten typ, co drží pouze za kouli, nemá žádné pomocné úchyty k vozidlu.
Moje postřehy jsou - ten nosič není zrovna lehký, má asi 25kg. S kolama je to půl metráku, které budeš mít na dlouhé páce za motorkou, když se to rozhoupe, může to trochu mávat motorkou. Tím že to drží jen na kouli, má to snahu tou koulí páčit do stan, tedy směr síly, na který to tažné není úplně dělané. Pevná koule v ocelovém nosníku co je místo nárazníku za autem s tím nemá problém, rychloupínací koule se může trochu trpět. Je otázka, jak moc je Uralí tažné a jeho uchycení odolné proti skrutu. I malá pružnost může způsobit velké problémy.
Já mám na Uralu tažné fórové samodomo, ten nosič by nemohlo vozit ani omylem, tak ti to nevyzkouším. Já za tím tahám jen vozík plný dřeva kolem domu, kde je málo místa pro auto, nebo vozím na přívěsu bordel po obci. Můj Ural nebrzdí ani bez přívěsu, někam do provozu bych s tím nikdy nejel.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
Dněprák

Nový příspěvek od Dněprák »

Nosič má sice jen 80 cm, ale převis se počítá od osy zadního kola, ne od konce motocyklu. Akorát nevím, jestli v případě motocyklu se sajdou se bere v úvahu kolo motocyklu nebo kolo sajdy. Zatím jsem nikde nevyčetl.
Me2d
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Me2d »

Já mám takový uplně obyčejný kde se ta kola zavěšují, ale ten nosič má asi 4kg a kola se na něm dají svázat na těsno k sobě, asi by to šlo a klidně ti ho půjčím na vyzkoušení, kdyby ses projel do Čelákovic což není daleko můžeme zkusit :-)
Me2d
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Me2d »

No a takhle po pul roce, jak jsi vyřešil? Já bych uvítal prosím, zda by mi mohl někdo odmerit jak je daleko koule od roviny motocyklů vzadu, potřeboval bych občas na nosiči na moto převézt mladými menší crossku, abychom mohli jezdit spolu po necestach. Diky moc. Budu mít nosic na moto hakr.
Němec
Kontaktovat uživatele:

takhle skoro po roce jsem nevyřešil nic :) rok utekl nějak rychle takže na motorce jsem dal s dětma jeden delší výlet, jinak jsme všechno sfoukli plechovkou, na velký dálky už je na můj vkus ten provoz moc hustej a rychlej.
samjos

Nový příspěvek od samjos »

To máš pravdu s tím provozem na silnicích a ještě když tě musí v plechovce převážně každý předjet za každou cenu.
Me2d
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Me2d »

ural nosic m.jpg
ural nosic m1.jpg
ural nosic m2.jpg
Já zatím pro mladíky využil takto :-)
krovak.xixao

Nový příspěvek od krovak.xixao »

Jak velky by byl problem, kdyby se motorka chytla prednim kolem k ramu a zadni kolo by bylo tazeno po silnici z pohledu legislativy? Je tenhle pocin Me2da legalni z pohledu vyhlasky? Tzn. Muzu si vyrobit libovolny nosic na kola/motorky a vyrazit s tim na silnici bez homologace nebo je k tomu nejakej uredni siml a papirovani nutnost? Kurty na karu asi taky nebudou mit homologaci, ne? Takze pokud by se to bralo z pohledu zakona jako cosi co pouziji k lepsimu upevneni nakladu, mohlo by to myslim projit.
Me2d
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Me2d »

Nosič má homologaci a je ofiko nosič motocyklů, váhou i převisem splnuji vyhlášku, ani širší to není, jinak tažení motocyklu za přední kolo u nás není povoleno. :-) výrobce Hakr brno
Němec
Kontaktovat uživatele:

a já tu řeším tři lehký kola :) kolik ta motorka váží? a jak se to chová za jízdy díry hupy apod?
Me2d
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Me2d »

Asi 65kg, jezdim s ní zatím kousek cca 3km na pole, ale drzi ji jen přes sedlo ta tyč. Pokud ji i uvazu popruhama, tak drzi lépe, kyve se a když houpne, tak má tendenci odlehčit pr.kolo. to je jasný, ale jelikož mladej nemůže na silnici samozřejmě, tak máme radost vlastně oba 😀
Odpovědět