Elektrolytické odstraňovanie hrdze
Pravidla fóra
Pochlubte se svými úpravami, vychytávkami, doplňky. Diskutujte o úpravách, nad jejichž provedením si lámete hlavu.
Pochlubte se svými úpravami, vychytávkami, doplňky. Diskutujte o úpravách, nad jejichž provedením si lámete hlavu.
Re: Elektrolytické odstraňovanie hrdze
konečne sa mi podarilo odhrdziť si nádrže. kyvyčkovú a práve sa mi luhuje dnepria. touto problematikou som sa zaoberal uŽ viac než rok. bolo mi odporúčané všetko možné ako ocot napr čo sa ukáralo ako úplný blud. najprv som hazardoval na kyvačkovej nádrži a dostala patrične zabrať najme po octe sa vytvorila taká hrdza že to snaď ešte nikto nevidel. odhrdzovače sú na takéto použitie úplne na nič nefunguje to a robí to ešte aj neplechu. kúpil som si 1kg kyseliny citrónovej objednal som ju cez net za 4 EU a rozrobil som to na nádrž dnepru. nielenže zmizla hrdza ale eŠte aj farbu to odlupuje nie uplne všetkú ale večšinu. kyvačkovú nádrž som vylial polyuretánovov farbou ktorá je odolná voči naftovým výrobkom a je odolnejšia proti oderu a odbitiu. ak sa podarí tak dodám foto
-
Viki
- Kontaktovat uživatele:
Re: Elektrolytické odstraňovanie hrdze
Zdar
Já si vyčistil nádrž u ČZ 487 kyselinou citronovou. Nejdřív jsem to trochu proštěrchal hrstkou šroubů, matiček a otloukl tak hrubou rez. Potom to vypláchnul a nalil roztok kyseliny citronové cca 400g na tu nádrž (13L), nechal jsem to v tom týden a co dva dny jsem tam roztok obměnil dokud jsem nevylíval čistou vodu (tedy ne se stopami rzi, prostě čirou). Pak jsem to pořádně vypláchnul čistou vodou a nalil tam na pár hodin roztok vody se sodou abych případný zbytky kyseliny neutralizoval. Ptom opět vše propláchl čistou vodou.
Problém nastal při vysoušení, kdy odmaštěnej povrch začal bleskově chytal lišku, takže jsem to co nejrychleji naprudko vysušil horkovzduškou a do vysušené nádrže nalil naředěnej olej aby to zakonzervoval.
U čtyřtaktu se suchým beneli by se to muselo asi v závěrečné fázi pořešit jinak.
Napadlo někoho zkusit to nechat uvnitř galvanicky pozinkovat ? Teda jestli by to šlo, to by bylo myslím dobrý řešení.
Ahoj všem
Viki
Já si vyčistil nádrž u ČZ 487 kyselinou citronovou. Nejdřív jsem to trochu proštěrchal hrstkou šroubů, matiček a otloukl tak hrubou rez. Potom to vypláchnul a nalil roztok kyseliny citronové cca 400g na tu nádrž (13L), nechal jsem to v tom týden a co dva dny jsem tam roztok obměnil dokud jsem nevylíval čistou vodu (tedy ne se stopami rzi, prostě čirou). Pak jsem to pořádně vypláchnul čistou vodou a nalil tam na pár hodin roztok vody se sodou abych případný zbytky kyseliny neutralizoval. Ptom opět vše propláchl čistou vodou.
Problém nastal při vysoušení, kdy odmaštěnej povrch začal bleskově chytal lišku, takže jsem to co nejrychleji naprudko vysušil horkovzduškou a do vysušené nádrže nalil naředěnej olej aby to zakonzervoval.
U čtyřtaktu se suchým beneli by se to muselo asi v závěrečné fázi pořešit jinak.
Napadlo někoho zkusit to nechat uvnitř galvanicky pozinkovat ? Teda jestli by to šlo, to by bylo myslím dobrý řešení.
Ahoj všem
Viki
Ural 750 "Ranger"
Jawa 353 + PAV
ČZ 487 - armádní verze
Jawa 555 vrakůvka :)
Jawa 353 + PAV
ČZ 487 - armádní verze
Jawa 555 vrakůvka :)