Nosič kol na kouli
Pravidla fóra
Pochlubte se svými úpravami, vychytávkami, doplňky. Diskutujte o úpravách, nad jejichž provedením si lámete hlavu.
Pochlubte se svými úpravami, vychytávkami, doplňky. Diskutujte o úpravách, nad jejichž provedením si lámete hlavu.
- Pavel Kučera
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nosič kol na kouli
Uff, jsem trošku v šoku.
Existuje něco jako" Největší svislé statické zatížení spojovacího zařízení (závěs horní / spodní) točnice) [kg]".
Je uvedeno (pokud má vozidlo spojovací zařízení) v TP.
U tohoto motocyklu konkrétně je to 12 kg.
Jen tento samotný nosič na tažné zařízení má dle výrobce hmotnost 23 kg (+ k tomu ještě samotný motocykl, nevím, jakou má hmotnost).
Tažné zařízení ani rámy motocyklu a postranního vozíku na toto nejsou dimenzovány. Nevím, asi bych to řešil nějakým malým elegantním přívěsem na 1 motocykl, co nejlehčí.
Pokud má přívěs větší hmotnost než je uvedeno v TP, je to legislativní problém, ale s tím se dá žít. Je to spíš o brzdách a ty má tento motocykl 3 x kotoučové.
Pokud je ovšem zatížení na kouli několikrát překročeno, bál bych se škod na motocyklu.
Takže, asi bych spíše tahal než zavěšoval.
Existuje něco jako" Největší svislé statické zatížení spojovacího zařízení (závěs horní / spodní) točnice) [kg]".
Je uvedeno (pokud má vozidlo spojovací zařízení) v TP.
U tohoto motocyklu konkrétně je to 12 kg.
Jen tento samotný nosič na tažné zařízení má dle výrobce hmotnost 23 kg (+ k tomu ještě samotný motocykl, nevím, jakou má hmotnost).
Tažné zařízení ani rámy motocyklu a postranního vozíku na toto nejsou dimenzovány. Nevím, asi bych to řešil nějakým malým elegantním přívěsem na 1 motocykl, co nejlehčí.
Pokud má přívěs větší hmotnost než je uvedeno v TP, je to legislativní problém, ale s tím se dá žít. Je to spíš o brzdách a ty má tento motocykl 3 x kotoučové.
Pokud je ovšem zatížení na kouli několikrát překročeno, bál bych se škod na motocyklu.
Takže, asi bych spíše tahal než zavěšoval.
SovMotCentr | Pavel Kučera
Rozhraní 75 | 569 03 Rozhraní | Česká republika
tel.: +420 461 723 746 (Po - Pá: 8.00 - 12.00 13.00 - 17.00 hod)
e: info@ural.cz | w: www.ural.cz | fb: MotocyklyUral
- Me2d
- Kontaktovat uživatele:
Zajisté již budu
Člověk něčím švihlej bejt musí, jinak by se z toho snad i zbláznil :-)
- Me2d
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se, já to v TP nemám, tudíž tuto informaci jsem nikde nevyčetl, ani se ke mě nedostala, viz příloha v emailu, už to dělat nebudu, jelikož tuto informaci již vím, tudíž ji pište i do nových typů VTP, aby věděli i ostatní. Je to opravdu dost důležitá informace pro uživatele. Pěkný den.
- Pavel Kučera
- Kontaktovat uživatele:
Za těch pár let, co TP vystavuji, jsem si toho bohužel nevšiml, omlouvám se.
V typovém schválení to samozřejmě je, ale to vy bohužel nevidíte.
Bohužel to, že se to do TP nepřepisuje, musíte vyjednat s Ministerstvem dopravy ČR.
Mám zákonem přesně dané, co do TP smím/musím udávat.
Navíc v nových jednostránkových A4 TP je toho ještě méně, katastrofa.
Takže prosím info pro všechny, kdo mají motocykly s originálním tažným zařízením Ural: Svislé zatížení na kouli je vždy 12 Kg.
V typovém schválení to samozřejmě je, ale to vy bohužel nevidíte.
Bohužel to, že se to do TP nepřepisuje, musíte vyjednat s Ministerstvem dopravy ČR.
Mám zákonem přesně dané, co do TP smím/musím udávat.
Navíc v nových jednostránkových A4 TP je toho ještě méně, katastrofa.
Takže prosím info pro všechny, kdo mají motocykly s originálním tažným zařízením Ural: Svislé zatížení na kouli je vždy 12 Kg.
SovMotCentr | Pavel Kučera
Teď jsi mi Pavle zkazil radost, zrovna dnes jsem zkoušel nosič z Lidlu Amber IV za 7tis, má 20kg tak jsem si říkal do těch 50kg se se trema kolama vlezu a najednou se mi to scvrklo na 12kg. Ale vypadá to na ty motorce hezky a pokud se to nahoře upne k sajde tak se to chová i vcelku kultivovaně.
Pokuta by byla 2tis jako je při přetížení vozidla? ví někdo?
Edit-a koukám že chybka se stala už v prvním příspěvku, kdy jsem uralí kouli mylně nadělil obvyklých 50kg svislého zatížení. V tp totiž taky nic nemám a nemám to v TP ani u nový Škodovky.
A jen pro zajímavost samodomo nosič na dvě kola ze stránek IMZ
https://www.imz-ural.com/blog/sidecar-m ... -adventure
Pokuta by byla 2tis jako je při přetížení vozidla? ví někdo?
Edit-a koukám že chybka se stala už v prvním příspěvku, kdy jsem uralí kouli mylně nadělil obvyklých 50kg svislého zatížení. V tp totiž taky nic nemám a nemám to v TP ani u nový Škodovky.
A jen pro zajímavost samodomo nosič na dvě kola ze stránek IMZ
https://www.imz-ural.com/blog/sidecar-m ... -adventure
Ural Ranger 2008, 22tis km
- Me2d
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem možná našel alternativu pro nás co musíme těm našim potomkům dělat taky radost a i s nim jet. Prives má 70kg a tudíž můžeme vezt 103kg věc. Uvidím až to uvidím, jaké je svislé zatížení na kouli, aby to bylo vše ok, ale zatím za mě fajn prives.
www.for-one.cz
www.for-one.cz
- Me2d
- Kontaktovat uživatele:
For-one je silně jednorázový byt moc pekný přívěs, takže po dlouhém hledání vozíku aby byl lehký, relativně slušnou korbou aby se tam vešla kroska a na cestach by se na tom dalo spát , má 80kg a ložná plocha 177x114, celková délka 2500 a šířka 1500, to by slo, tak doufám, že to bude jak na foto. Hlavně má světla a spz pod čelem, ktere se dá sundat a jet bez něj, případně pokud se nevleze uhlopříčně, dam ližinu.
- Přílohy
-
- vlek 80kg1.jpg (16.39 KiB) Zobrazeno 3241 x
-
- vlek 80kg2.jpg (17.94 KiB) Zobrazeno 3241 x
- Me2d
- Kontaktovat uživatele:
Malinko jsme své antistaní putování povysili ve smyslu toho že jsem blb a vše legal, objevil se výtvor nadmíru komunistický a že inženýři museli být cvoci a ještě ozraly, asi bylo 8.3.1969 jelikož už 1970 se jela výroba. Váží 144kg a svislé zatížení 10kg na kouli. Obytnak, loď, houpačka, vesla, motor, atd...