Dobijení - vykon dynama

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
lenoch

Dobijení - vykon dynama

Nový příspěvek od lenoch »

Ahoj,

jak poznam co mam za dynamo (myslim ze zadnou azbuku jsem na nem nenasel, z ceho bych to vycetl) nebo poznate ho z prilozene fotky? Je to na K750...

Proc se ptam... Kdyz jsem to koupil, tak to svitilo, ale na sajde nebyly osazeny zarovky. No tak jsem je tam dal a jelikoz jeste praskla v hlavnim svetle, tak jsem koupil i do hlavniho svetla.
Takze predtim jsem tam mel neco v hlavnim svetle (nebylo oznaceno, vyroba CCCP) a vzadu 5W obrysovka + 21W brzda.
Tedka tam mam: Hlavni svetlo 35/35W, zadni obrys 5W, brzda 21W, sajda bila obrysovka 5W a zadni dvouvlakno 5/21W. No a neco samozrejme bere zapalovani - nemate nekdo zmereno, co si stroj vezme aby to bezelo.
A co se samozrejme stalo, vcera po 75km jsem zastavil u kamose a nenastartoval, baterka lehla...

Tak se ptam, jakou zarovnku davate do predniho svetla? Ostatni asi moc nezmensim, podle me min nez 5W zarovky nedelaj a brzdovky to moc neovlivni, pac nesviti porad (sviti jen kdyz brzdim zadni brzdou a to je malokdy). Nebo existuje reseni silnejsiho dynama?
Přílohy
dynamo_ural.jpg
dynamo_ural.jpg (43.52 KiB) Zobrazeno 7796 x
host

Re: Dobijení - vykon dynama

Nový příspěvek od host »

Domnívám se, že jde o dynamo s výkonem 60W. 50w trvale ve světlech + zapalování = dynamo jede nadoraz, či spíš za ním.
Ubrat na hlavní žárovce, místo koncových dát LED-ky. Seřídit dobíjení, aby 100% fungovalo (doporučuji osadit bezkontaktní regulátor AEV 0360, funguje s tímto dynamem na 1 podtržená)
https://uralforum.cz/viewtopic.php?f=8& ... t=AEV#p816
Dněpr MT12
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
lenoch

AEV relatko jsem tu uz nasel tady na foru, zatim jezdim puvodni sovetsky, facha... Ale s prvnima potizema okamzite menim za spolehlivy a ukreju ho do puvodni krabicky.
V praci jsem si pujcil merak, abych zjistil proudovy odber kdyz zhasnu svetla a pak plne zatizim dynamo, abych vedel kolik amper dokaze davat na max.
LED zarovky rozhodnu asi az po mereni, podle toho kolik zbyde vykonu na svetla ;)
Jinak jak to mate ostatni s hlavnim svetlem, kdybych to stahl na 25/25W? Je s tim trochu videt?
rerko

Nový příspěvek od rerko »

přes den jo
mirda

Nový příspěvek od mirda »

,,Přes den jo''No jako fór dobrý :D ,ale možná je to dobrá uvaha.Chce to zkusit a myslím,že i 15 W v hlavním světle,by pres den dalo dost světla,protože by ta žárovka s méně Watty dostávala co potřebuje.
Jirka veteran
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jirka veteran »

Nechápu, proč ubírat výkon v hlavním světle? Můžete vyměnit ostatní žárovky za diodové a těch 35W nechat . A když nebudete jezdit v noci tak i v hlavním světle dát diodovou žárovku a budete v pohodě dobíjet. Fapeko tu , ale v jiném vlákně, dával odkaz na zakoupení, nebo je na ebay. Řekl bych že ta žárovka svítí jen na potkávací světla, ale třeba se mýlím.
host

Nový příspěvek od host »

Přepínat se dá, sice poněkud zvláštně, ale dá. Mám ji namontovanou.
Dněpr MT12
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
Michal

Nový příspěvek od Michal »

lenoch píše:...
Jinak jak to mate ostatni s hlavnim svetlem, kdybych to stahl na 25/25W? Je s tim trochu videt?
Tuhle žárovku jsem kdysi používal v ČZ z roku 61. V noci jsem jezdil po hmatu. Pokud byla mokrá silnice, neviděl jsem nic. Samozřejmě záleží i na lesklosti paraboly.
Nedoporučuji.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
lenoch

Zdravim,

diky za rady... Ty LEDky jsou misto tech 5W obrysovek rozumna rada - uz jsem koukal, 6V varianty se daji bezne sehnat na ceskych eshopech, okouknu i cinu (Aliexpress.com, dx.com apod.). Navic vyhoda LEDek je ze nepraskaj... Myslim ze zarovka 25/25W by taky stacila (mam ji na Jawe Mustang a docela to sviti obstojne), nebot v noci jezdim minimalne a ziskal bych tim 10W k dobru.
Dale jsem zmeril alespon prou kdyz bezi motorka bez svetel, kolisalo to cca 2,0-2,5A (ca 15W), kdyz jsem mel zaply svetla na moto (ale ze sajdy jsem ty 2ks 5W zarovek vyndal) bralo to 8,5-8,9A, coz asi sedi... Takze je jasne, ze kdyz bych zapojil i sajdu, jsem nadoraz k maximalnimu vykonu dynama (to je ca 10A). No a jelikoz moje cestovni rychlost je do 70km/h, tak dynamo nadoraz asi nepojede a dav treba jen tech 8A...

Tak snad moje mereni pomuze i ostatnim a ja muzu povazovat problem za vyresenej :)
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od bobanbob »

já řeším výkon dynama tak že když jedu večer tak na 2 či 3 skoro plnej :D tím dostanu dynamo z výkonem kam potřebuju :D :D ale jezdím za tmi tak jednou ročně proto mi to nevadí a žárovky neřeším :D
lenoch

Nasadil jsem dle doporuceni to relatko od AEV, facha super, dobiji. Zarovku jsem dal nakovec 25/25W (sviti to jeste docela obstojne) a ty 5W zarovky (3 ks) jsem vymenil za ledky 6V/1,3W... Parada, ted uz jen aby nelehlo to dynamo sovetske vyroby :P
Odpovědět