V podstatě z ničeho nic se začal motor chovat naprosto divně. Start zastudena OK, jízda prvních pár km také. Volnoběh drží, reakce na plyn přiměřené. Po zahřátí tak 4 km jízdy jemné doladění volnoběhu, motor reaguje citlivě a očekávaně na oba šroubky. Potud vše dobré, ALE.
Po delší době jízdy, pravděpodobně poté, kdy se rozpálí celý motor a nejen válce, se občas začnou dít věci tohoto typu:
- motor absolutně nelze nastartovat (s plynem, bez plynu, po přelití, prostě nijak), maximálně jednou za 20 šlápnutí střelí do sání či kopne (jiskra na vyšroubované svičce je); nebo
- volnoběh se stane nepravidleným, trhaným a je třeba pomáhat plynem, pokud nevystihnu správný okamžik, motor rázem zdechne, jak když se vypne elektrika; poté následuje chování popsané výše; motor v tomto stavu skoro vůbec nereaguje na snahu o seřízení karburátoru, na šroub bohatosti vůbec; nebo
- motor volnoběh jakž takž drží bez pomoci, najednou se otáčky samovolně skokově sníži, že motor sebou jen škube (jak když někdo odpojí jeden válec) a po několika sekundách samovolně zdechne; nebo
- po i velice jemném přidání plynu z toho trhavého volnoběhu (např. snaha o rozjezd) motor okamžitě rázem zdechne, natočit nelze....; nebo
- odstavím teplý stroj (pumpa. obchod atd) - a už nenatočím ani za Boha; nebo
- při zpomalení jízdy např. při odbočování, výjezdu z kruháku, nízké otáčky, snaha o akceleraci, po přidání plynu motor okamžitě zdechá, nepomůže ubrat, podřadit, prostě už nechytne, natočit nelze.
Pod plynem se chová zcela normálně. Po vychladnutí, pokud karburace ve snaze napravit chování výše úplně nerozhodím, je vše normální - natočím, doladím co jsem o den dřív rozházel, jedu a pokud jedu někam dál, skončím jak popsáno. Můj věk mi bohužel už nedovoluje častější a delší vycházky nad kilometr, spojené s tlačením takto těžkého motocyklu při návratu domů....
Karburace několkrát venku, detailně vyčištěny, dány zpět, seřízeny - a znova.
Docela začínám mít podezření na zapalování, že jak se rozpálí, nejde; demontovat ho zatím nechci...
Už jsem nějaký motor ve svém životě viděl, ale tohle jsem fakt nezažil. Začátek toho všeho "z ničeho nic" po odzimování.
Nemá někdo nějaký nápad....?