Šmajdání hardyspojky

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Němec
Kontaktovat uživatele:

Šmajdání hardyspojky

Nový příspěvek od Němec »

Už delší dobu mi vrtá hlavou jedna věc a sice jestli je šmajdání hardyspojky vlastnost, nebo ne :)
A taky jestli se ty čepy/kolíky na vidličkách mažou, nebo ne a jestli má jít hardyspojka v těch čepech lehko, nebo naopak ztuha.
že je tam pohyb přes díry při pohybu zadní kyvky jsem se tak nějak dovtípil, takže pohyb tam je, to je mi jasný, teď jde o to , jestli musí být mazanej :lol:

ono i když ji cca srovnám, aby neházela, tak po pár otočeních kardanu se mi pokaždý sveze na přední vidličku a v prostřed mezi oběma vidličkama prostě odmítá setrvat + šmajdá - ale když to vezmu selským rozumem, tak vlastně by to šmajdání ničemu vadit nemělo? nezkoušel jsem teda házení na výšku - jen jsem sledoval pohyb samotný hardyspojky dopředu dozadu.

mám to teď rozebraný, takže ideální čas na napravení případných nedostatků po montáži :)
Ural Ranger 2008, 22tis km
Dneprstein

Re: Šmajdání hardyspojky

Nový příspěvek od Dneprstein »

Dle mýho, šmajdání nemá na funkci rostlináře vliv... Hardyna by na vidličkách nejspíš měla být na fest, asi neni v pořádku, když v ní ty vidličky kloktaj. Co se mazání týče, tak já jí mazal, ale spíš proto, abych jí tam vůbec byl schopný dostat. Mazání by ale asi neměla být nutnost, zvlášť u té nové polymerové. Navíc v mazacím plánu pro Dněpra není o hardyspojce ani slovo...
Michal

Nový příspěvek od Michal »

Na Uralu mi gumová spojka za jízdy drží zhruba uprostřed mezi vidličkama, necestuje, nešmajdá. Na Dněpru mi to nejde moc dobře pozorovat za jízdy, protože nemá sajdu. :-)
Na Dněpru jsem mazal gumu pouze při nasazení nové, jinak nikdy ani při rozebírání. Nebylo potřeba. Vydrží mi tak 10 tis. km.
Na Uralu jsem ji namazal, protože jinak při točení kolem na stojanu škvíká.
Ono je to otázka, co je lepší. Vazelína snižuje tření, ke kterému tam dochází, ale zase stejně jako olej narušuje běžnou gumu.
Neprovozuju tyhle stroje tak dlouho, abych měl věrohodné zkušenosti.
O nových negumových spojkách jsem četl, že s nima mají lidi trochu problémy, díky absenci sazí mají prý horší odvod třecího tepla.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
Němec
Kontaktovat uživatele:

mně vydržela cca 18tis kilometrů - a to pár set km jsem najezdil s vozejkem, takže dostávala asi docela slušně zabrat - úplně na odpis nebyla, ale místama už byl vyhrnutej materiál a byla i vymačkaná.
ta černá mi přijde životností ok, když si vezmu, jak je ten materiál namáhanej. z tý nový byl Pavel nadšenej - ale jestli tu samou měl i na motokrosový trati v Holicích, tak tam hardyspojku roztrhnul - takže jsem i nakonec rád, že mám tu klasickou :)
Ivo

Nový příspěvek od Ivo »

Ono to šmajdání opravdu nemá vliv na nic. Toho bych se nebál. U starších ukrajinských se dokonce stávalo, že se roztrhnul onen ocelový kroužek a to můžu říct, že to bolí přes nohu jako prase :D Pár jsem jich už rozerval. Ale to tím způsobem, že se prostě střihla guma... Takže se to prostě stávalo. Co se týče mazání, tak já to mazal vždy grafitovou vazelínou. Ta tomu snad nijak neubližuje :) Teď na Uralu to mažu taky a nemám tam znatelné žádné poškození. A nová co Pavel rozerval v Holicích? Tam to bylo o tom, zda se rozerve převodovka, nebo hardyspojka :D Jelikož to lepivé bláto dokonalo ucpalo všechna kola a ty se nějak nechtěli otáčet :lol:
Ural Ranger 750
M-72-je a bude ;)
Bylo: K-750, Dněpr- MT13,Mt-16,MT-11,Ural 650 solo,Ural M66
Němec
Kontaktovat uživatele:

jo ta motokrosová trať byla dobrá šílenost a moc nechápu, jak ten kopec vůbec vyjel (pro mě je takovejhle krpál dost i na silnici :lol: )
Ivo

Nový příspěvek od Ivo »

No, je pravda, že já bez hnaný sajdy neměl šanci. No a tak jsme museli tlačit :) A nahoře se už netočilo ani přední kolo :D
To nebylo bláto, ale hlína pro hrnčíře :D
To nebylo bláto, ale hlína pro hrnčíře :D
Ural Ranger 750
M-72-je a bude ;)
Bylo: K-750, Dněpr- MT13,Mt-16,MT-11,Ural 650 solo,Ural M66
Míra

Nový příspěvek od Míra »

Mě na dněpru šmajá hardyspojka normálně. Mám už novou polymerovou, gumový my už zemřeli dvě. jedna vydržela asi 1000km, druhá asi 50km a pak mi prask kardan - kestou z mlejnu dom. polymerovou mám zatím jen 500km, ale okolo čepů se začal oběvovat tekoucí plast. hardyna při první montáži byla hodně na fest, teď už má maličkou vůli.
klasická spojka se mi úplně vydrolila, přičinu netuším.
IMAGE_138.jpg

nová a stará hardyspojka.
Dněpr 11 solo/side
Dneprstein

Nový příspěvek od Dneprstein »

Já teda nevim, co s těma hardyspojkama děláte. Vepříka jsem koupil když měl najeto 4000, teď má zhruba 20000 a hardyna je tam furt ta samá...
Němec
Kontaktovat uživatele:

Míra - teď jsem teda zmaten, jak vlastně poznat "novou" a "starou"..protože třeba mám tu polymerovou a ani o tom nevím :)

Dneperstein - asi málo závodiš v provozu :)
Přílohy
IMG_0399.JPG
IMG_0400.JPG
IMG_0398.JPG
Míra

Nový příspěvek od Míra »

poznáš to snadno, polymerová je trochu průsvitná - třeba lampičkou, a má načervenalou barvu. kdežto klasickou gumu neprosvítíš ani náhodou. já s výměnou spojky měnil i unašeče a kardan za nový, takže doufám že už nebude problém. předtím mi prask konec kardanu co se nasazuje na kuličku převodovky a hardyspojka včetně unačečů byla na sra...ky.
Dněpr 11 solo/side
Odpovědět