Ložiska motoru
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Ložiska motoru
Zdravím všechny. Měl bych takový blbý dotaz. Budu dávat do motoru novou klikovku. zajímalo by mě jaké ložiska bych měl použít na uložení klikové hřídele a vačky. Ted jsem měl ložiska 6207 a na vačce 6205. V eshopu na Ural.cz jsem našel ty ložiska označené jako N207 a vačky N205 což jsou válečková. Je to nějaká inovace nebo jsem to spatne pochopil?
Ural M66 rv.1972
bez hnané sajdy.
bez hnané sajdy.
Re: Ložiska motoru
Na vačku lze dát válečkové ložisko dozadu, myslím že je to ale 204, ne 205. Lépe se pak díky rozebiratelnosti ložiska montuje vačka. Takto je to na Dněpru, některé stroje mají vzadu na vačce místo ložiska jen bronzové pouzdro nalisované ve skříni.
Přední ložisko musí být kuličkové kvůli axiálním silám, mělo by to být 6205. Některá stará východní kuličková ložiska byla značena zkráceně bez šestky (označení typu). Stejně tak na klikovce musí být alespoň jedno ložisko kuličkové. V originálu jsou na Uralu obě kuličková. Na Dněpru mám origo jedno válečkové.
Nejlepší je si je oměřit, podle typu a rozměrů snadno dohledáte standardní označení v internetových tabulkách.
Upozorňuji že ložiska na vačku i na klikovku musí mít větší vůli - Označení tolerance C3 (nebo i C4 pro velmi velkou vůli). Nalisováním na hřídel s velkým přesahem a také teplotou se ta vůle stáhne. Ložisko se základní vůlí by se stáhlo natolik, že by se časem zadřelo.
Přední ložisko musí být kuličkové kvůli axiálním silám, mělo by to být 6205. Některá stará východní kuličková ložiska byla značena zkráceně bez šestky (označení typu). Stejně tak na klikovce musí být alespoň jedno ložisko kuličkové. V originálu jsou na Uralu obě kuličková. Na Dněpru mám origo jedno válečkové.
Nejlepší je si je oměřit, podle typu a rozměrů snadno dohledáte standardní označení v internetových tabulkách.
Upozorňuji že ložiska na vačku i na klikovku musí mít větší vůli - Označení tolerance C3 (nebo i C4 pro velmi velkou vůli). Nalisováním na hřídel s velkým přesahem a také teplotou se ta vůle stáhne. Ložisko se základní vůlí by se stáhlo natolik, že by se časem zadřelo.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)
Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
Michal "Potápka" :-)
Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.