Dněpr dobíjení 6V.

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
zdeněk
Kontaktovat uživatele:

Dněpr dobíjení 6V.

Nový příspěvek od zdeněk »

Možná někdo využije mojí zkušenost s dobíjením 6V u Dněpra vybaveným dynamem. Mechanické relé je sice originální ale nedá se na něj spolehnou. Nahradil jsem stávající relé elektronickým TYP R81, které umí plus i mínus kostru. Na mém Dněpru už slouží 4 roky bez údržby. Přikládám odkaz na výrobce.

http://www.vape.cz/img/Podpora/Rozmer/A-R81.pdf
zdeněk
Dněpr K750 r.v.1968
Ural Tourist SWD 750 r.v.2001
host

Re: Dněpr dobíjení 6V.

Nový příspěvek od host »

Já jsem šel podobnou cestou. Použil jsem elektronické relé od AEV Kroměříž, po konzultacích mi byl doporučen typ, určený původně jako náhrada pro JAWA 500 OHC. Výhodou, aspoň pro mě, jelikož jsem trochu ujetej na původnost, je to, že se mi ho podařilo zabudovat do původního pouzdra. Jak motor zavrčí, podám zprávy o chování. Zatím jenom foto.
Přílohy
Reg. 1.JPG
Reg. 5.JPG
Dněpr MT12
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
host

Re: Dněpr dobíjení 6V.

Nový příspěvek od host »

Po prvním spuštění motoru ještě bez připojeného dynama i akumulátoru (na dráty z nabíječky) jsem dneska dozapojil zbytek elektroinstalace, tedy i výše popsaný regulátor. Zapojení "š" z dynama na M regulátoru, "JA" z dynama na D regulátoru. Dynamo nebylo nijak upraveno, pouze zkontrolováno, vyčištěno, vyměněna ložiska a uhlíky, vydrážkován komutátor. Předtím jsem podle návodu pro jistotu dynamo nabudil na správnou polaritu (- kostra); "Š" ukostřit, "JA" připojit mžikově na + pól baterie. Po připojení a nastartování vše fungovalo, jak má. Kontrolka se začínala rozsvěcet až při velmi nízkém volnoběhu na hranici stability chodu. Napětí, držené regulací, jsem zatím neměřil. Doufám, že vše bude i spolehlivé.
Dněpr MT12
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
Odpovědět