Převodovka dnepr 11

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Daffyd

Převodovka dnepr 11

Nový příspěvek od Daffyd »

Dobrý den,
potřeboval bych poradit jak to je s převodovkou na dněpra 11, jestli na nej sedí i převodovka z K750 popř, jestli je stejne nebo podobne zpřevodovaná.. Na mé převodovce se podařilo zadřít ložiska..nedá se někde koupit jen nový vnitřek? Nemyslím však funglovku za 23000:)

Děkuji za odpovědi.
Michal

Re: Převodovka dnepr 11

Nový příspěvek od Michal »

Měla by pasovat. Alespoň ta se zpátečkou. Ta bez zpátečky je kratší a potřebuje delší kardan.
V každém případě nejsnadnější a nejlevnější oprava je rozebrat převodovku a vyměnit zadřená ložiska. Na rozebrání a složení Dněpří převodovky není nic těžkého. Vnitřek dněpří převodovky se samozřejmě koupit dá, jak v celá sada hřídelí a koleček, tak po jednotlivých dílech. Nevím co má skladem P.K., ale na zahraničních e-shopech je obojí v běžné nabídce a poštovné z Německa není o moc dražší než balík na dobírku od České Pošty.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
hipik634-750

Nový příspěvek od hipik634-750 »

souhlasim s Michalem, normalne to rozeber, zkontroluj. pokud si nejel bez oleje dlouho, tak to ty kola prezijou, vyfot to a rekneme.
-------------
КM3 К-750М р.1967 Хиппр - уникальная передвижная мастерская
Jawa 634 boeing r.1973 Bojing
Jawa 559/18 sport r.1964 Bílá
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
Daffyd

Nový příspěvek od Daffyd »

No rezebranou už sem ji měl, kolečka-ozuby jsou v pohodě. Problém je u ložisek blíže u motoru držící ty 2 hřídele.
Už jsem se díval na ebay, je tam toho dost, ale než to celé měnit, bylo by jednodušší koupit novou. Nemusí to být nutně jen ta ložiska, začalo to vypadáváním 3 a 4. Teď už hučí celá převodovka. Nevíte jaký typ ložisek tam tedy patří? Mám sice manuál,ale tam sem nic nevyčetl...
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od fapeko »

Stačí se podívat tady ve vlákně o 3 řádky níže , nebo použít tlačítko vpravo nahoře "HLEDAT"
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
hipik634-750

Nový příspěvek od hipik634-750 »

http://uralforum.cz/viewtopic.php?f=8&t=1032 :) resil jsem par dni zpatky ... vymenit loziska je to nejmensi, vymenis jeste vidlicky a uz neni co menit ...
-------------
КM3 К-750М р.1967 Хиппр - уникальная передвижная мастерская
Jawa 634 boeing r.1973 Bojing
Jawa 559/18 sport r.1964 Bílá
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
Michal

Ložiska drží s přesahem na hřídeli i v karterech, proto se jim nechce ven. Hřídel i s ložiskem vyndáte z karteru za použití mírného násilí. Stáhnutí z hřídele s o trochu větší silou, ideálně běžným stahovákem. Vypadávající kvalt může být omletou zubovou spojkou nebo protikusem na kolečku, častěji to ale bývá nevymezenou vůlí/uložení hřídele v karteru. Pokud naskládáte převodovku do karteru, v poloze kulisy na neutrál musí vidličky držet zubové spojky uprostřed. při pohybu kulisy - řazení musí zubová spojka zajíždět stejně na obě strany. Vymezit se to dá podložkama z jedné nebo druhé strany hřídele. Tuto operaci budete muset provést ikdyž koupíte nový vnitřek převodovky. Koupě celé převodovky je vždy loterie, nemusí být lepší než ta co máte.

fapeko
Kontaktovat uživatele:

Třeba jako já ,vše nové v převodovce a po prvních 500m to dopadlo takhle :lol: Obrázek
773035554
fapeko@seznam.cz
da'Weed

Nový příspěvek od da'Weed »

Děkuji všem za odpovědi, ložiska jsem objednal. No na ebay sem našel udajne novou nejetou převodovku z ukrajiny asi za 6000. Nevím jestli je to dobrá investice, na druhou stranu, to asi bude lepší než to co tam je ted..uvidíme.
Ještě jednou všem díky
Dněpr MT 11
fapeko
Kontaktovat uživatele:

No taky vím o zaručeně dvou nových(uloženkách) převodovkách a bylo mi rázně řečeno že to nemám brát :( z důvodu že to někde leželo bez oleje min. 20 let a může s tím být cokoliv , když do toho nevidím :roll:
773035554
fapeko@seznam.cz
serpico-3

Nový příspěvek od serpico-3 »

Jen jsem se chtěl zeptat, má tato převodovka jistě předepsáno montovat ložiska s vůlí C2, nebo se pletu?
Michal

C2 je blbost. Pokud jinou než základní vůli, tak C3 a jen pokud je ložisko nalisováno na hřídeli s velkým přesahem. A to bude asi kus od kusu jiný. V Dněpru je mám s mírným přesahem, tak tam mám normální. V Uralu mi soudruzi vybrousili hlavní hřídel s tak brutálním přesahem, že na ní jde ložisko nasadit nebo sundat pouze středně velkým lisem, nic jiného s tím nehne. Tak jsem tam dal ložiska s C3 vůlí, která se hned zatáhla, jak hřídel ten kroužek roztáhla. Až jsem z toho měl strach, že mi ten brutální přesah to ložisko roztrhne. Kupodivu na výstupní hřídel nabrousili rozumný přesah. Asi soudruhovi v Irbitu tentokrát bylo po ránu poněkud těžko.

fapeko
Kontaktovat uživatele:

Proč tám chceš dávat tak přesná a drahá ložiska ?? Vždyt rozdíl mezi C2 a C5 je 50μm . Kdyby jsi to dával do nějakého obráběcího stroje kde potřebuješ zajistit přesnost tak si tam klidně dej ty C2 , ale do převodovky motorky?
Je pravda čím menší číslo tolerance , tim je to ložisko přesnější a hlavně méně hlučnější , ale také to ložisko po tobě požaduje perfektní chlazení čistým olejem bez špon a tepelného namáhaní co ten vzduchač není schopen nikdy zajistit .
Já dávam do všech starých motoru (klika) C3 a do převodovky obyčejné standartní ložiska . Když dělám nějaký novější motor postupuji dle doporučení výrobce
773035554
fapeko@seznam.cz
Michal

Pro přehlednost sem dávám tabulku vůlí ložisek pro značení dle ISO. Ne všichni zahraniční výrobci ale toto značení používají.
Obrázek

Někde jsem viděl označení C6 použité pro ložisko s tišším chodem. V kombinaci s označením vůle to bylo zapsané např jako C36.

serpico-3

Nový příspěvek od serpico-3 »

Problém je v tom, že jsem se přepsal, místo 3 jsem napsal 2, šlo mi o to, zda právě přesnost ložisek nedělá ten bordel. Takže děkuji, odpověď mne potěšila..Přesná ložiska do skříně nepatří, ale je zajímavé, jaké jsou v tom vlastně rozdíly, když člověk ložiska nakupuje přesně podle výrobce a pořaduje např. C3, koukají na něho jako na vola, co to chce. Bohudík jsou dnes i specializované firmy ,ale člověk zase musí být ostražitý, co kupuje. Koupil jsem taky zakrytá ložiska, pumpa se zadřela a já pak zjistil, že do ložiska zapomněli dát vazelínu. A co se týče C2, které jsem koupil, tak rukou byla znát vůle, což mne zarazilo. A u normálního ložiska se rukou pomalu nenahmatala.. Je v tom bordel. Nejlepší ložiska jsou z velkoskladu JZD ...Tam vůle byla. :)
Odpovědět