Začínám opravovat

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Michael

Re: Začínám opravovat

Nový příspěvek od Michael »

Co se týká následovníka M72, MW750, nebo třeba jednou BMW R12, nebo třeba Sahara, kdybych prodal, dům, ledviny a zbytek rodiny. Já nečekám, že to vyměním přímo, ale Káčko bych prodal a koupil něco jiného. Třeba mě ta motorka zklame a zlomí a následovník nebude. Místo toho budu nějaký čas prodávat spoustu dílů. S tím jak mi tu poradit je trochu problém, ono to prostě nejde. Já jsem typ, bude to takhle a nijak jinak a nebo radši vůbec. Bez tohoto fóra a několika místních odborníků bych byl ztracený, jen třeba fotky od Fapeko jsou nenahraditelný a vyřešily mi spoustu problémů. Pokud potřebuji něco vědět tak to přesně napíšu a požádám o pomoc. Ohledně motoru mi nemůžete radit, já nejsem hloupý a vím, že by byla lepší generálka, ale když na to není tak co mám dělat. Mám tu různý části motorů a chybí mi jen kvalitní klika. Dokud jí nebudu mít tak motory ani nechci rozebírat abych to pak uměl složit. Chci motor dělat najednou hlavně vyčistit, přetěsnit a vyměnit co je špatné. Já to nijak nehrotím, klika nic moc kvality je za 5-6 tisíc co mám konkrétní odkazy tak do toho zatím nejdu. Nevím jestli si vybrat no name generálkovanou, nebo radši starou novou co se prodává zabalená v papíru plná vojenský smradlavý vazelíny. Sami víte, že i mizerný motor může několik let jezdit a pochybuju, že rusáci a ukrajinci když se jim něco rozbije jezdí do špičkového servisu aby jim to opravil a i tak na tom jezdí.
Michael

Dneska jsem doloval šroub z tý kyvky a docela fiasko. Když jsem ho po dvou dnech dostal ven tak jsem ten závit chtěl projet závitníkem a ten se mi tam zlomil. Pak jsem doloval ven závitník a když jsem ho vyndal tak jsem ten závit znovu očistil a chtěl protáhnout šroubem a zase jsem ho tam zalomil. Po dvou dnech jsem byl zpět na začátku :D Ten šroub trochu koukal tak jsem na něj chtěl navařit šroub, že ho pak vytočím, ale vůbec mi nešel přivařit, takže zase odvrtávat. Všimli jste si někdy, že když svařujete a prší, že u toho trochu legračně brní ruce? Umět svařovat a nabrousit vrták, to je pro mě nejvyšší meta, to bych chtěl jednou umět. Nakonec jsem to před chvílí dodělal, závit je trochu horší, ale ten šroub v tý kyvce nebude moc namáhaný.
Obrázek
Marný pokus o navaření šroubu
Obrázek
Michal

Nový příspěvek od Michal »

Pat a Mat v praxi :-)
Tohle je naprostý nedostatek citu. Ten získáte jedině praxí. Je dobře, že jste nesehnal veterána. Na učení se je ideální tuctové a historicky bezcenné Káčko.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
Michael

Dnes bych opět požádal místní odborníky aby se mi podívali na nějaké fotky rámu jestli tam něco chybí, nebo přebývá. Na některých fotkách je komentář , jinak bych potřeboval zkouknout hlavně místa kam se připojuje sajda, zdají se mi ty sváry nějaký divoký. Pak prosím detail brzdy, spínač tam nepatří ale na některých fotkách má brzda zcela jiný mechanizmus tak nevím jestli tam má být. Krk rámu je přivařený hrozně, to je takhle také originál? Obal světlometu má asi jednu díru navíc? Zadní blatník mi přijde, že je spíš na vyhození a je v něm prolis, nevím jestli tam má být. Některý sváry bych chtěl trochu očistit, něco i zabrousit a dovařit. Teď bych chtěl dodělat vzpěru a tu příchytku blatníku, svařit ten prasklý rám a navařit stojánek a zkusit vyvařit zadní blatník pak to znovu složím jestli mi vše sedí na dírách. Myslím si že už je skoro jisté že budu lakovat. Děkuji všem za pomoc a přeji hezký večer.Obrázek
Michael

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Michael

Obrázek
Obrázek
hipik634-750

Nový příspěvek od hipik634-750 »

Koukám, že tady je vtipno za chvilku, co tu člověk neni :) Buchtič mi nakázal se v motoru nehrabat, ale bojim se, že v něm už moc chrastí, a že v zimě se do něj budu muset podívat ... Michaele, kliku/kliky prostě vem a pošli jí Padalíkovi i s pístama a válcema na výbrus. Stálo to do desítky. Jestli jedna z nich je použitelná, tak ti ji vybere on a udělá s ní něco, aby to fungovalo. Předpokládám, že fapeko by uměl to samý. Nezbylo mi, než udělat to samý když jsem to koupil. Odkud, že jsi?
kluci radit přečíst celý forum ... no tak za 2 měsíce možná ... ale on potřebuje řešit svoje problémy a ne hledat, jestli už to někdo neřešil, ne ?
prolis na blatníku je normální, prasata to hoděj jako kus plechu do lisu a je jedno, jak se to tam zkroutí.
klika je uložená s přesahem, proto se nepootočí.
výstupky na šroubech ventilů jsou normální, vem to na brusce a zakal ..
čerpadlo, jestli bude mazat, tak neřeš.
závity bacha, většina je jemná, kup si jemný závitový očka. mají třeba v Lovosicích i s jemnýma šroubama.
většina zarezlejch věcí se ohřejvá autogenem nebo aspoň propanem. taky se to nakládá do nafty nebo červený brzdovky na pár dní. na tu kyvku bych ti poradil zajít do auteservisu, jestli by ti to nevyndali, mívaj přípravky a a utogen a zkušenosti.
podivný sváry vem kartáčovou flexou a převař a přebruš. ten držák stojanu - to je vyřízlý, máš to na jedné z prvních fotek ... tak to tam navař zpátky. http://obrazky.trinom.org/obrazky/tt9m_ ... 180009.jpg
světlo je asi z novějšího typu, proto ta díra navíc.
co se týče testace - představuješ si to jako technickou, tak to neni. musí se dohledat dokumentace a vyrobit novej technicak, dohledat technicky parametry, ověřit legálnost. Pak to musí vypadat jako nejaka z kategorii - namatkou puvodni stav, dobova uprava, renovace. Německý barvy a popisky ti asi neprojdou, ale možný je všecko.
rám opískuj když už to máš rozebraný. je velká šance, že to je politý barvou bez základovky, to by hned zrezlo. jestli šetříš na barvě, tak použij základovku a alkyton, ten celkem drží a je za drobný.
-------------
КM3 К-750М р.1967 Хиппр - уникальная передвижная мастерская
Jawa 634 boeing r.1973 Bojing
Jawa 559/18 sport r.1964 Bílá
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
pete

Nový příspěvek od pete »

Na fotkách motorky je vidět, že práce je na tom víc než jsem myslel. Chybějící výztuhu a uchycení stojánku musíš navařit, spoje oprav dle rady hípika a stejně tak nech opravit klikovku, (prostě musíš chvilku šetřit). Olejové čerpadlo bych pro jistotu nechal zkontrolovat někým zkušenějším, aby řekl jestli se dá ještě použít (mít opravenou kliku s výbrusy a pak zadřít motor, zbytečná chyba navíc když píšeš, že na opravu tak nespěcháš).
Díly bych určitě nechal opískovat, pokud by si chtěl vojenskou barvu tady je odkaz na výrobce: http://auradesign.eu/camo_paints.htm. Samozřejmě černá barva s bílými pruhy a chromovanými doplňky je krásná, ale také dražší než vojenské provedení. O kolik nevím, protože mám jenom vojáky.
Testace se budou lišit klub od klubu, proto si to zjisti u konkrétního klubu co všechno budou chtít. Co se týče technických dat, ty dohledáš v katalogu konkrétního typu motorky (něco najdeš tady: https://www.ural.cz/web/ke-stazeni/) nebo ti tady někdo poradí. Pro představu si najdi na netu žádost o provedení testování historického vozidla.
hipik634-750

Nový příspěvek od hipik634-750 »

jo a to dynamo rovnou vyhoď, nech si stočit 200W 12V dynamo z trabanta, najdeš ve starších dotazech. Tohle se přehřeje , vylítá cín a můžeš převíjet.
Franto - tlačítko zapomenuté heslo ;)
-------------
КM3 К-750М р.1967 Хиппр - уникальная передвижная мастерская
Jawa 634 boeing r.1973 Bojing
Jawa 559/18 sport r.1964 Bílá
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
Michael

Ahoj, děkuji za názory. Obě kyvky už jsou venku bez poškození, trvalo to dlouho, ale závity jsem zachránil. Kodex FIVA znám skoro zpaměti, ale faktem je že jsem na vete notách viděl káčko v barvách vehrmachtu s německými nápisy a MG 42 v lafetě na sajdě. Nebo naopak hnusnou vybydlenou škodovku, která byla uvnitř jako bývalá psí bouda. Vůbec jsem nevěděl, že budu muset dokládat nějaké informace u tuctovýho káčka a nemám k tomu žádný papíry. To nemůžu nikdy dohledat. Na motorce není žádné číslo ani štítek, štítek mám nový už od bývalého majitele. Dříve to mělo i testaci, ale ta je nepřenosná. Kdybych sehnal polský papíry tak by z nich stačilo vyrazit číslo a štítek a mohlo by se jezdit na bílých s německými nápisy :twisted: Tu kliku mi nikdo opravit nechce, padalíkovi jsem psal požadavek jako jednomu z prvních. Na pískování jsem také rozesílal emaily ale zatím bez odezvy a osobně nikoho na kliku , pískování ani lakování neznám. Asi budu všechno dělat sám. U čerpadla jsem dostal radu co zkontrolovat a určitě bude dobré, nebo si ho opravím. S 12V rozvodem počítám, dynamo sháním, ale nesehnal jsem a za repasované chtějí bůra, sháněl jsem hlavně z Fiata 126. Všechno tohle chce čas a určitě se někde něco vyloupne. Koukal jsem do historie inzercí a stojí zhruba tisícovku. Stránky auradesign znám dobře a mám tam vybranou tu barvu afrikakorps ral 8020, nápisy asi ne a fleky by asi neprošly. Barva je svým způsobem tuctová pastelová tak by problém být nemusel. Černý lak s linkama je bomba, ale musel by být v prvotřídní kvalitě a muselo by se to celé vyčistit a něco i chromovat. Obyčejnou barvu si udělám sám i s přípravou, nebo si to myslím :D Navíc na tom chci jezdit a pak by mě mrzela každá oděrka. Zakalení doma asi nepůjde ne? jestli je nějaký způsob prosím odkaz. Tohle forum jsem měl přečtené už několik let před nákupem a na zakalení, chemické nebo tvrdochrom, či cementování jsem také sháněl firmu. Ozvala se mi jediná, že není problém ale musím toho mít 6 tun, tak jedině že by se někdo přidal :mrgreen:
To rozebírání a tahání šroubů je takové smutné, ale až se bude vařit a skládat to už bude lepší. Budu potřebovat nové svazky mám koupit ty hotové, nebo spíš zkusit někoho tady. Kdyby někdo měl nějaké odkazy na kliku, pískování, el. svazky, a ostatní tak budu moc rád. Já to hledám na netu a tam jsou většinou velké, nebo známé firmy a ty o pár kousků nemají zájem.
Michael

Poznáte někdo jestli mám dlouhý nebo krátký rám aby se tam vešla převodovka se zpátečkou? Uventualně rám na prodej? :D
Boldrik-1945

Nový příspěvek od Boldrik-1945 »

Krátký,ale to sem ti říkal při prodeji.Jinak technické údaje na véčka ti můžu sehnat.
Yamaha virago xv 750
Čz 175-standart 25B r.v.1938
K-750 r.v.1960
Michael

Ahoj, já si to pamatuji, ale zase na netu jsem našel trochu protichůdný informace, pořád nevidím v čem je rozdíl. Ty údaje zatím nebudu potřebovat, bude to ještě chvíli trvat než se dostanu ke konci. Chtěl bych to dělat v domácích podmínkách, ale co nejlépe tak to bude na dlouho. Už máš něco jiného?
Já jsem třeba na netu našel, že krátký rám má jiný spínač brzdového světla a ten stojí 1 300,- Tak si to radši chci ověřit, nebo za tu cenu sehnat ten delší.
Boldrik-1945

Nový příspěvek od Boldrik-1945 »

Tohle je všechno origo.Spínač cos tam měl sem tam nakurvil z jawky,origo se dává nad brzdový pedál,vypadá to jak maznička a co se týče toho rámu tak kdybys tam dal převodovku se zpátečkou,tak ta je delší.Tuším o 2 cm.Vidlička od hardy by ti mlátila o kyvku
Yamaha virago xv 750
Čz 175-standart 25B r.v.1938
K-750 r.v.1960
Michael

Já vím patří tam tenhle.
Obrázek
U tý délky rámu nevím, když budu vycházet z té délky co máme tady v jednom vlákně na fóru tak já tam mám asi 21cm
Obrázek
Odpovědět