kontrolka neutrálu Ranger 750

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Viki
Kontaktovat uživatele:

kontrolka neutrálu Ranger 750

Nový příspěvek od Viki »

Ahoj
Mám trochu problém s kontrolkou neutrálu na Uralu Ranger, mrška pokaždé nesepne, tak nevím jestli mi tam neutrál opravdu "nejde" a je to v nějaký poloze "ani neutrál ani rychlost", poněvač pokud mi ta kontrolka nesvítí, tak přesto že není zařazená žádná rychlost, tak mi tam nechce jít zpátečka. Nicméně i když se mi kontrolka rožne tak poblikává a někdy zhasne úplně. Drát i žárovka je OK, a reaguje to na poklep přímo na ten spínač v převodovce.
Takže otázka je jestli se dá ten spínač nějak seřídit ? Nebo to je prostě vlastnost těchto převodovek a musím se s tím naučit zacházet (mám ho doma teprve měsíc).
A nebo je tam případně na cestě jinej problém ?
Dík za podněty Fšem :)
Zdar Viki
Ural 750 "Ranger"
Jawa 353 + PAV
ČZ 487 - armádní verze
Jawa 555 vrakůvka :)
Ladislav

Re: kontrolka neutrálu Ranger 750

Nový příspěvek od Ladislav »

Ahoj, mám novou GOBI (2000 km) a kontrolka dělá od začátku to samé, takže spíš kategorie "nauč se s tím žít". Jo a jak se tak koukám na Tvoje bydliště, tak do Prostějova jezdím do práce a do Brna taky, takže až bude počasí, můžeme se potkat.
Michal

Nový příspěvek od Michal »

Pokud se u posledních ročníků nic nezměnilo, snímač neutrálu je seřiditelný: Snímač je v podstatě šroub bez hlavičky - kus závitu se zářezem na šroubovák, který má v sobě na druhém konci kuličku podloženou pružinkou. Z venčí vidíte dvě matky, mezi nimi očko s kabelem. Pokud povolíte spodní matku, můžete to čidlo zašroubovat hlouběji nebo mělčeji, čímž lze ovlivnit, zda se ho dotkne nýtek na kulise dříve nebo později, popřípadě zda vůbec. Změnu udělá i velmi malé natočení v závitu, seřítit to jde trochu obtížně. Snadno se stane, že kontrolka svítí ikdyž je tam ještě kvalt.
Trochu by tomu mohlo pomoct zúžit nýtek na kulise pilníkem. Stejně tak pro snadnější lovení neutrálu by mělo pomoci trochu probrousit mělkou aretaci neutrálu na kulise. Ale tyto dvě úpravy nemám ověřené, teprve je provádím.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
rohlik

Nový příspěvek od rohlik »

Zdar, úpravu nýtu na kulise by určitě pomohla seřízení je opravdu dost citlivé. Vybroušení žlábku neutrálu na kulise jsem provedl asi o 1,5 mm a podstatně se řazení neutrálu zlepšilo, příště bych vybrousil asi ještě o něco víc.
Přílohy
před úpravou
před úpravou
URAL 750 2WD
Viki
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Viki »

Zdar
Dík za podněty, pokusím se to trochu poštelovat. Teď před sezonou do toho nepolezu jak se znám tak by mi do toho něco vlezlo a složil bych to až na podzim :)
Ural 750 "Ranger"
Jawa 353 + PAV
ČZ 487 - armádní verze
Viki
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Viki »

OK !
Ladislav píše:Ahoj, mám novou GOBI (2000 km) a kontrolka dělá od začátku to samé, takže spíš kategorie "nauč se s tím žít". Jo a jak se tak koukám na Tvoje bydliště, tak do Prostějova jezdím do práce a do Brna taky, takže až bude počasí, můžeme se potkat.
Ural 750 "Ranger"
Jawa 353 + PAV
ČZ 487 - armádní verze
Odpovědět