Opět všechny zdravím,
tentokrát bych chtěl poradit se spojkovou tyčkou. Mám převodovku se zpátečkou viz obr. Jelikož mi spojka trochu zlobila, podíval jsem se na ni. Když jsem ji porovnával s katalogy, tento typ jsem nikde nenašel. Zdá se mi, že je celkem opotřebovaná a chtěl bych si ji nechat případně vyrobit. Tyčka byla spojená s tím "vymezovacím válečkem" o který se opírá axiální ložisko. Chci se zeptat, tyto dvě součástky mají být do sebe nějak nalisované nebo je tam uložení s vůlí? (ono totiž byly v sobě docela zaseknuty, tyčka celkem vykloktala díru uvnitř toho válečku) Druhá věc, na přechodu čtyřhranu a tyčky (průměr 8,8) je celkem vymačkané čelo a je z toho jakýsi kužel. Má tam být kolmá stěna? Jedná se vlastně o čelo, které dosedá na lamely. Na obrázku jsou rozměry, které jsem odměřil. Kdyby měl tuto tyčku náhodou někdo venku, mohl by tyto rozměry překontrolovat, případně mi je opravit? Nevím, jestli ji nechat vyrobit přesně na délku, nebo si někde nějaký milimetr raději přidat. Díky za odpovědi
Spojková tyčka K750
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
- Honda Wanderer
Re: Spojková tyčka K750
Tyčka má ve válečku uložení s vůlí, ten váleček je myslím kalený, ale nevím to jistě, musel bych to doma zkusit pilníkem. Na straně čtyřhranu má být rovná plocha, ano opírá se o lamelu.
Don't give in without the fight!
Díky za odpověď. Ještě jedna věc. Když jsem se díval do katalogů nebo na allegru, tak tam jsou tyčky pouze s jedním osazením pro těsnění. Je v tom nějaký rozdíl? Pokud bych sehnal novou, délkově stejnou, ale s jedním těsněním, bude to něčemu vadit nebo ne? Je ta moje tyčka vůbec normální?
K750-1964
Osobně bych novou z allegra nekupoval. Po zkušenostech s "novými" díly bych si ji raději nechal u soustružníka vyrobit např. ze spojkové tyčky z VW GOLF nebo jiného vhodného materiálu a polotovaru ...
Např. nový šroub zdvihátka z allegra ...
http://m-72.webnode.cz/a12363-km-praskl ... zdvihatka/
Např. nový šroub zdvihátka z allegra ...
http://m-72.webnode.cz/a12363-km-praskl ... zdvihatka/
M-72, 1952