Jak na ložiska kol

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Jak na ložiska kol

Nový příspěvek od fapeko »

Protože se mi pořád množí dotazy jak správně poskládat ložiska a pouzdra do bubnu kol našel jsem pěkný obrázek
Pozor u solovky je vše jiné
Obrázek
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
Kadlec

Re: Jak na ložiska kol

Nový příspěvek od Kadlec »

Jak se liší od sólovky? a nechybí tady na tom obrázku ještě guféro z kraje?
mirda

Nový příspěvek od mirda »

Prosím fapeka o objasnění, jak je to s tím sólem.Nejlépe obrázek,díky...
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Když se podíváme do Obrázek historie ,tak emky měli od prvopočátku kuličková ložiska .Jenže
ty na Ruských cestách dostávali tak zabrat ,že tam soudruzi z CCCP začali dávat kuželíkové ložiska.
Které vydrželi více toho namahání radiální a axiální s jízdou ze sajdou ,ale zase nevydželo uložení
v bubnu což asi všichni dobře víme ,protože kuželíkové ložisko je užšší než kuličkové a od toho se vlastně
odvíjí celé poskládaní do toho bubnu.
Pokud začnu skládat ložiska ze strany od unášeče tak hned uvidím ,že vnitřní kroužek kroužek kuželíkového ložiska je cca 2mm
mírně utopený v bubnu oproti kuličkovému a případný opěrný kroužek co mi tlačí do vnitřní trubky unášeče bud bude dlouhý nebo krátký.
A v celkové sestavě jak to poskládám vše dohromady mi vyjdou úplně jiné míry než třeba u sady kde byli kuželékové ložiska.
Osobně si myslím ,že ty kuželíkové ložiska nejsou žádná výhra ,protože se musím pořád o ně starat(dotahovat) at mi nevymačkají uložení bubnu.
Viděl jsem už různé alternativy poskládaných ložisek a to bud 4ks zasebou kuličkových ložisek ,nebo z venku kuželíková a vevnitř kuličková,ale dle mého
pokud máš solovku ,tak bych tam určitě dal jen 2ks kuličkových ložisek a k tomu odpovídajíci distanční trubky ,tak jak je to na všech klasických motorkách a nevidím důvod proč cpát do solovky kuželíková ložiska
Takže na závěr: rozdíl je v šířce ložisek uff ObrázekObrázek
Obrázek
773035554
fapeko@seznam.cz
mirda

Nový příspěvek od mirda »

Díky,teď je to jasné.Já jsem ty kuželíkové už dávno vyhodil.Uložení bylo vymačkané.Tak jsem vše poměřil,vyrobyl trubku s přesahem a tu jsem nalisoval na místo původních ložisek.Díra v trubce musela odpovídat budoucím ložiskům 6004(42-20-12).Dal jsem tam čtyři za sebou.Ještě bylo potřeba zmenšit o 5 mm podložku za unašečem a vyrobyt distanční kroužky mezi ložiska, aby o sebe netřely.Celé to ukončit původní maticí,kterou jen lehce dotáhnout k ložisku a zakontrovat.
S klidem mužů říct, že to nemá chybu.Kolo se krásné točí a boční vůle je minulostí.
Doporučuji hlavně těm, co rádi jezdí ze sajdou v lufťe :lol:
Daniel

Nový příspěvek od Daniel »

Zdravím. Stalo sa už niekomu že zatiahneme os kolesa a koleso sa prestane otáčať? Myslí sa tým "utiahnutie osi v axialnom smere" samozrejme. Moto je URAL 750 SOLO r.v. 2007. Na obrázku sú rozperky guličkových ložísk náboja kolesa. Hliníkové bubny a predné koleso s kotúčom. To číslo na vnútornej rozperke znamená že je kratšia o 0,38mm :D V praxi to znamená že guličky ložísk vyjdú zo svojej dráhy a po čase sa zničia. Doteraz som to mal vyriešené podložkami o vyššie uvedenej hrúbke ( papierové ) . Teraz pôjdu nabrúsiť ( na plocho ) na rovnaký rozmer.
IMG_2767.JPG
OK4AM

Nový příspěvek od OK4AM »

Ahoj, nevite kde by se dala sehnat podlozka, ktera je pred loziskem z ozubene strany naboje? Na hornim obrazku je to cislo S1223 Original, nebo S3459 Vylepseny, ja tam mel original vylisovany jenom v plechu a jsou vsechny v haji, tak by se mi tam libily ty soustruzeny z obrazku, pripadne jak to resite? Aktualne tam nemam zadny, a mam to vymezeny podlozkama, ale bordel z brzdy je pak potravou loziska... Diky za odpovedi ;)
fapeko
Kontaktovat uživatele:

773035554
fapeko@seznam.cz
Odpovědět