Začínám opravovat
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Re: Začínám opravovat
Ještě by mě zajímalo jak se pozná která ta část té kliky je vlastně správně a která pootočená.
Omlouvám se, ale podle stylu Vašich dotazů uděláte asi opravdu nejlíp, když ten motor někomu svěříte.
Pokud nemáte zkušenosti, ty polohy dílů kliky nepoznáte. Stejně tak nepoznáte, s čím a kam pootočit, aby se hřídel centrovala a nerozhazovala ještě víc.
Máte přípravky na upnutí té hřídele? Jak chcete pootáčet - vyvíjet sílu? Kladivem? Nějakým hasákem či páčidlem z kusu jeklu?
Dále - stav olejového čerpadla se neposuzuje podle jeho vzhledu, natož z fotografií. Nutno změřit axiální vůli kol vzhledem ke skříni-víčku, radiální vůli kol ve skříni, radiální vůli hřídele čerpadla. Tahle čísla by měla být "minimální". Ale protože asi neexistují žádné "tabulky předepsaných hodnot", opět to chce ty zkušenosti, co "ještě ano" a co "už ne". Něco se nechá opravit jednoduše, něco méně jednoduše, něco (skoro) vůbec a nutno sehnat lepší čerpadlo.
Pokud nemáte zkušenosti, ty polohy dílů kliky nepoznáte. Stejně tak nepoznáte, s čím a kam pootočit, aby se hřídel centrovala a nerozhazovala ještě víc.
Máte přípravky na upnutí té hřídele? Jak chcete pootáčet - vyvíjet sílu? Kladivem? Nějakým hasákem či páčidlem z kusu jeklu?
Dále - stav olejového čerpadla se neposuzuje podle jeho vzhledu, natož z fotografií. Nutno změřit axiální vůli kol vzhledem ke skříni-víčku, radiální vůli kol ve skříni, radiální vůli hřídele čerpadla. Tahle čísla by měla být "minimální". Ale protože asi neexistují žádné "tabulky předepsaných hodnot", opět to chce ty zkušenosti, co "ještě ano" a co "už ne". Něco se nechá opravit jednoduše, něco méně jednoduše, něco (skoro) vůbec a nutno sehnat lepší čerpadlo.
Dněpr MT12
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
Jo tohle je klasika vše šrot a nevidím nic co by tam mělo být v pořádků!! Viděl bych to na 28 000kč s kvalitní GO a je možné že i to přední uloženi kliky v bloku bude vymlácené ....
Čerpadlo oleje se neposuzuje podle vzhledu ,ale dle toho jaké tam jsou vůle
Host: je to tvuj soused ,tak by jsi mu měl v rámci udržovaní sousedských vztahu ten motor udělat ,nebo nakopnout správným směrem
jinak ten kluk skončí časem na psychiatrii jak se mu to bude pořád srát 
Čerpadlo oleje se neposuzuje podle vzhledu ,ale dle toho jaké tam jsou vůle
Host: je to tvuj soused ,tak by jsi mu měl v rámci udržovaní sousedských vztahu ten motor udělat ,nebo nakopnout správným směrem
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
773035554
fapeko@seznam.cz
Děkuji za rady, to čerpadlo bude určitě funkční, jak mám změřit nějaké vůle, když ho musím otevřít a tím pádem tam ty kolečka jsou volně, ale to je ještě daleko tím se nebudu teď zabývat. Včera jsem si pouštěl videa jak se měří házivost kliky a vůbec tomu nerozumím. Když má klika kulatý setrvačník a pravidelný tak je to tam krásně vidět, ale klika káčka na sobě nemá nic rovného tak jak se to měří. Ať to budu měřit jak chci tak podél jakékoliv osy je ta klika šišatá a s různými nálitky ještě z výroby.
Je to sice špatné, ale kvalitní GO si za takovou cenu nemohu dovolit.
Je to sice špatné, ale kvalitní GO si za takovou cenu nemohu dovolit.
Ahoj, byl jsem na tom podobně.
Klikovku doma neuděláš. Amatérsky to nejde a ani některý firmy ji nejsou schopný ji dát do kupy. Vyhozený prachy , hromada nervů a zbytečnejch stresů.
Ač to bude znít jako reklama, ale s důvěrou bych se obrátil na "Fapeka", ví očem je řeč. Klikovku ti nejspíš sežene a určitě to nebude žádnej šrot.
Motor, převodovka a koncovej převod, to je základ. To musí být "cajk" ostatní se dá vždycky nějak ulepit
Tyhle motorky jsou o nekonečným opravování a odstraňování drobnejch
závad. Zase na druhou stranu, jízda s nimi je syrová a plná úplně jinejch zážitků.
Klikovku doma neuděláš. Amatérsky to nejde a ani některý firmy ji nejsou schopný ji dát do kupy. Vyhozený prachy , hromada nervů a zbytečnejch stresů.
Ač to bude znít jako reklama, ale s důvěrou bych se obrátil na "Fapeka", ví očem je řeč. Klikovku ti nejspíš sežene a určitě to nebude žádnej šrot.
Motor, převodovka a koncovej převod, to je základ. To musí být "cajk" ostatní se dá vždycky nějak ulepit
Tyhle motorky jsou o nekonečným opravování a odstraňování drobnejch
Mám jen dvě ruce (obě levý) a trochu nadšení....
Desetkrát se zeptám- jak ?- a stejně to zvořu....
K-750 1964, MotoGuzzi California 1996 a pár půldecáků....
Desetkrát se zeptám- jak ?- a stejně to zvořu....
K-750 1964, MotoGuzzi California 1996 a pár půldecáků....
Ahoj já na tu kliku nic nemám kam bych jí upnul a čím jí srovnat, koukal jsem na netu, že se to dělá poklepáním, nebo se vylisuje a nalisuje správně. Není mi jasný jak, když to není jednoválec co má čep průchozí, nikde na netu jsem nenašel fotky ani video čím to dělají. taky nevím jak se u takový brambory měří házivost
a už vůbec ne jak se vyvažuje, podle mě to ani nejde, když to má dvě ojnice napevno a nepravidelný tvar. Zkusím jí upnout do svěráku na jedno z ložisek a až mi přijde ten budíček tak na něj udělám nějaký stojánek a zkusím to změřit. Celý víkend jsem v práci tak nemohu kutit. Ale už se těším domů, musím rozebrat ten motor co jsem teď koupil abych věděl co kam patří, podle těch nákresů co jsem našel to nějak nemohu dát dohromady. Podložky co vymezují vůli kliky tam nejsou ničím přitažený tak jsou tam asi zbytečně, nebo něco chybí. Ještě tam budu vařit ten stojánek až zjistím kam a mám ulomený kus řadící páky tak ho zkusím vyrobit a až se zbavím lodičky tak rozeberu silentbloky kyvky co tam jsou zavařený a když seženu čep a ty podložky tak je vyměním.
Ono se to čte hezky, ale já opravdu nemám 28 tisíc jen na opravu kliky. Za měsíc shánění jsem nenašel firmu co by jí srovnala a navíc některé z mnou oslovených firem měly dost špatný recenze od vás v tom vlákně co jste mi linkovali, někteří to odmítli rovnou, někteří mi napsali, že s tím nemají zkušenosti a že se jim do toho nechce. Ta klika je mrtvá takže jí zkusím narovnat a není na tom moc co pokazit, pokud se mi to povede tak jí zkusím nějak zajistit aby už se to nestalo. Tu správnou polohu se pokusím odhadnout z nějaké jiné kliky. Myslím si, že se mi pootočil ten krajní čep co je u zapalování. Ty dvě kliky co mám tak pootočený nejsou ale zase si myslím, že mají dost volný čepy tak to bude z bláta do louže.
Ono se to čte hezky, ale já opravdu nemám 28 tisíc jen na opravu kliky. Za měsíc shánění jsem nenašel firmu co by jí srovnala a navíc některé z mnou oslovených firem měly dost špatný recenze od vás v tom vlákně co jste mi linkovali, někteří to odmítli rovnou, někteří mi napsali, že s tím nemají zkušenosti a že se jim do toho nechce. Ta klika je mrtvá takže jí zkusím narovnat a není na tom moc co pokazit, pokud se mi to povede tak jí zkusím nějak zajistit aby už se to nestalo. Tu správnou polohu se pokusím odhadnout z nějaké jiné kliky. Myslím si, že se mi pootočil ten krajní čep co je u zapalování. Ty dvě kliky co mám tak pootočený nejsou ale zase si myslím, že mají dost volný čepy tak to bude z bláta do louže.
Fapeko, tohle už dál nečti a vem si nějakej prášek, to bys už nemusel přežít. Františku Ty taky ne. Host, ten je v klidu, ten se umí ovládat - zvyklej na stres ze školy.
Ten kluk si z Vás dělá sofistikovaně legraci. Probereme to za půl roku zase někde ve Slezsku.
Ten kluk si z Vás dělá sofistikovaně legraci. Probereme to za půl roku zase někde ve Slezsku.
Na opravu kliky doma si pořiď asi 40-tunový lis a k němu vyfrézovat přípravky na uchycení kliky. K tomu soustruh a brusku na kulato aby sis mohl ten protočený čep vyrobit nový s větším přesahem.
Jo a nejdřív se nech na rok zaměstnat u klikaře, co tyhle kliky dělá, třeba u Padalíka, ať něco okoukáš.
K tomu je pořeba porozumnět materiálu a silám, co v něm působí.
Hodně štěstí.
Jo a nejdřív se nech na rok zaměstnat u klikaře, co tyhle kliky dělá, třeba u Padalíka, ať něco okoukáš.
K tomu je pořeba porozumnět materiálu a silám, co v něm působí.
Hodně štěstí.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)
Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
Michal "Potápka" :-)
Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
Ten to má dobrý je to jen jednoválec, ale stojí to za to.
https://www.youtube.com/watch?v=g6kZoxItnrQ
Mě to je blbý, neměl jsem si pořizovat veterána když na to nemám, ale mám dvě možnosti. Ty kliky jsou mrtvý a mohu je hodit do šrotu a pak sedět rok u ponku a čekat až našetřím peníze na motor a pak další a další roky než našetřím na... a na.....
Nebo prostě těch 70 kilo šrotu vezmu a poskládám a uvidím jestli to vrčí nebo ne, když ne tak vezmu druhou kliku a zkusím jestli to vrčí a třeba ujede 20 kilometrů, nebo vezmu kliku číslo jedna, blok motoru číslo dvě, válce 3 a 4 a zkusím to znovu, To nejhorší co mě to bude stát je práce, tuba silikonu a arch papíru na těsnění. Co když budu mít štěstí a povede se mi jeden z motorů dostat do zednické tolerance inženýrů ze SSSR, nebo UK a bude mi vrčet. V mezičase až budu mít usazený byť třeba hvízdlý motor mohu svařovat brousit natírat, posháním si silentbloky, šroubky, zapalování atd. Vůbec jsem netušil, že klika bude neřešitelná překážka. Chtěl jsem si vytunit Enfielda, a kvůli tomu jsem ho i kupoval, ale takhle..... Jedině jí poslat do Indie tomu borcovi.
Ještě mám plán B do toho motoru zespodu vyvrtám díru, udělám si na něj stojánek a dám si ho v kanceláři na skříň na to jsem si pořídil pískovačku z Lidlu.
https://www.youtube.com/watch?v=g6kZoxItnrQ
Mě to je blbý, neměl jsem si pořizovat veterána když na to nemám, ale mám dvě možnosti. Ty kliky jsou mrtvý a mohu je hodit do šrotu a pak sedět rok u ponku a čekat až našetřím peníze na motor a pak další a další roky než našetřím na... a na.....
Nebo prostě těch 70 kilo šrotu vezmu a poskládám a uvidím jestli to vrčí nebo ne, když ne tak vezmu druhou kliku a zkusím jestli to vrčí a třeba ujede 20 kilometrů, nebo vezmu kliku číslo jedna, blok motoru číslo dvě, válce 3 a 4 a zkusím to znovu, To nejhorší co mě to bude stát je práce, tuba silikonu a arch papíru na těsnění. Co když budu mít štěstí a povede se mi jeden z motorů dostat do zednické tolerance inženýrů ze SSSR, nebo UK a bude mi vrčet. V mezičase až budu mít usazený byť třeba hvízdlý motor mohu svařovat brousit natírat, posháním si silentbloky, šroubky, zapalování atd. Vůbec jsem netušil, že klika bude neřešitelná překážka. Chtěl jsem si vytunit Enfielda, a kvůli tomu jsem ho i kupoval, ale takhle..... Jedině jí poslat do Indie tomu borcovi.
Ještě mám plán B do toho motoru zespodu vyvrtám díru, udělám si na něj stojánek a dám si ho v kanceláři na skříň na to jsem si pořídil pískovačku z Lidlu.
Pánové, tak to je teda mechanik vod Forda. Silně mi připomíná to, co jsme činili s klikama před 40 lety do hustokrutych kývačkových krosek. Jen ten lis nebyl. Mimochodem jeden motor po přesně takovém zásahu běhá bez opravy spolehlivě dodnes!
Jinak B je správně...
Jinak B je správně...
Dněpr MT12
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
www.motorenova.cz/ vznes dotaz a bude ti odpovězeno, ale počítej s tím že to nebude hned a že "levný to taky nebude... tyto kliky nejsou žádná sranda, ale udělat se daj, jinak po ukrajinsko-ruském provozování ojnice i čepy budou těsně před zahozením, jestli se pokusíš jen o zcentrování, může se stát, že po prvním kopnutí motoru budeš tam, kde jsi byl.
Nejsnažší a nejdlouhodobější řešení je nová klika...
Jinač pro info- bmw řadyR 51, 61, 66, 71, měly čepy klikovky zajištěné dvěma kolíky v každém místě slisování (to je teprve pomsta pro klikaře...).
Nejsnažší a nejdlouhodobější řešení je nová klika...
Jinač pro info- bmw řadyR 51, 61, 66, 71, měly čepy klikovky zajištěné dvěma kolíky v každém místě slisování (to je teprve pomsta pro klikaře...).
DNĚPR 11-1974, DNĚPR19-1993,3ks M72-????, a spousta dalších samohybných vejhyklů
Motorenovu jsem oslovil taktéž, ale zatím bez odpovědi, oslovil jsem asi 15 firem co jsem na netu našel, zatím odpověděly čtyři firmy. 3x odmítnutí, jedna firma napsala, že nemá zkušenosti s touto klikou a jeden mi napsal, že nemá zkušenosti, ale zkusil by to, to jsem zase radši nechtěl já. Nová klika by asi byla fajn, ale jsou lidé komu se hned rozbila taky a kde tu novou kliku koupit? Sehnal jsem jen UK a PL. Ještě Uralzentrale, ale to bude asi stejné. Novou se mi zatím nechce objednávat, Zkusím to nějak vyřešit po svém.
Nechci tady s tím nějak otravovat, potřeboval jsem vědět řešení a dál s tím nebudu tady otravovat. Až se konečně dostanu z práce domů tak budu pokračovat, musím sajdu nějak vytáhnout na půdu a nějak tam nalátat centrální stojánek, který je úplně popraskaný a na motorce není kam dát. Svářečku jsem držel v ruce asi třikrát. To mě zabaví a mezitím se třeba ještě někdo ozve. Dvouválcová klika s ojnicemi napevno stejně nejde vyvážit tak stačí když bude rovná aby šla do ložisek.
......proč bych měl kontrolovat čerpadlo když je dobrý: tak tohle jsou přesně ty případy které jsem psal tady https://uralforum.cz/viewtopic.php?f=8&t=2325 kdy si daný člověk objednal výbrusy i s písty a po čase se mu začalo zadírat .No a hned to začal reklamovat , že ty ten výbrus je špatně udělaný ,že má ze zákona na reklamaci nárok a další blbé kecy .Po rozebraní motoru bylo zjištěno nefunkční olej. pumpa+úplně bílé svíčky
Na fotce níže jsou udělané dva polomotory kde se dávala new klika po repasí,new pouzdro kliky,olej čerpadlo,nadzvedátka,váčka+pouzdro,rozvodová kola,spojka komplet atd. prostě klasika .Pokud se vám to podaří dát do takového stavu ,tak máte už na 50% vyhráno a 15 tis. v prd...
Fořt: neboj ja už zde chodím po kvalitním posílnění slivovice to jsem potom jako beránek
Franta B zde už nepíše ,protože si nepamatuje své heslo sklerotik jeden
,ale vím že to čte
Michael: ty kliky na foto nejsou na prodej přijdou do regálu pro budoucí motory

Na fotce níže jsou udělané dva polomotory kde se dávala new klika po repasí,new pouzdro kliky,olej čerpadlo,nadzvedátka,váčka+pouzdro,rozvodová kola,spojka komplet atd. prostě klasika .Pokud se vám to podaří dát do takového stavu ,tak máte už na 50% vyhráno a 15 tis. v prd...
Fořt: neboj ja už zde chodím po kvalitním posílnění slivovice to jsem potom jako beránek
Franta B zde už nepíše ,protože si nepamatuje své heslo sklerotik jeden
Michael: ty kliky na foto nejsou na prodej přijdou do regálu pro budoucí motory

Dněpr moto servis Ostrava
773035554
fapeko@seznam.cz
773035554
fapeko@seznam.cz
Co je to na tom druhém motoru za dynamo, či alternátor bez nutnosti odřezat lože. Nemáte ještě nějaké fotky dílny a strojů.