- omlouvám se za ev. "nečistotu" provedení některých dílů; vše vzniká na čistě amatérské bázi, sice s jistým přístupem k i mírně nadstandardním možnostem obrábění, ale jinak převážně "na ponku", často v ruce či na echtjednoduchých strojích.
- zdaleka ne všechny (vlastně žádné) díly, které by to i potřebovaly, nejsou nahrazeny novými / bezchybnými (třeba zmiňované hřídele, pouzdra kol, kola samotná atd.); měněno bude pouze nezbytné (valivá ložiska, těsnění, spojovací materiál)
- jde mi hlavně o to, "zda to půjde", náklady se snažím minimalizovat
- i tak, při protislužbách "za flašku" náklady šplhají a šplhají
- ale hlavně ZATÍM SE TO NETOČÍ!!
Nezmiňoval jsem řadu dalších problémů, drobných, které "nestojí za řeč" a řeším průběžně. Třeba ladění tvaru drážky v kulise je běh téměř nekonečný, ani výsledný tvar není ideální a už nyní vím, jak by šel upravit do lepší podoby (i sériová kulisa je v tomto smyslu špatná a nedivím se už, že je tato převodovka dost náchylná na vypadávání rychlostí při větším opotřebení řadících objímek a ozubů. Ovšem v kulise něco vymyslet, převést to do CAD modelování pro CNC stroj (bohužel na to musím mít mladšího spolupracovníka, který to na rozdíl ode mě, starce, umí, an se tím živí, ale zase nezná souvislosti, čili je to i při velké ochotě dost přes koleno), potom vyrobit vzorek a tak pořád dokola už je již neúnosné.
Jenom pro ev. další badatele - zdvih kulisy / vidlic / objímek je dosti malý, resp. vůle a tolerance v součástech výstupního hřídele a řadicího mechanizmu vůbec jsou tak obrovské a stále opotřebením narůstající, že není divu, když časem zachytávají řadicí objímky jen za kraj a vyskakují. Ač to není na mé převodovce vidět, ubral jsem na šířce drážkovaných nábojů i mezi 1- 2 a 3 - 4 a zvětšil rozestup kol 2 - 3 a 1 - 5. Původní zdvih vidlice kulisou je cca 7 mm, z toho cca 1,5 se ztrácí přesahující šířkou náboje, další cenné desetiny se ztratí obrovskými vůlemi všude - výsledkem je zachycení kola za 3 - 4 mm, což je málo. Přitom místa na kole je tam těch 7 mm! Pokud by výrobní vůle byly všude "obvyklé", vyšetřilo by se klidně 2 mm zdvihu. A tak dále - ale je to Dněpr