Přeji hezký den

Toužíte po Dněpru či Uralu, ale moc o nich nevíte? Zeptejte se!
Pravidla fóra
Diskutujte zde nad tím, po jakém stroji toužíte, ptejte se na cokoliv o těchto strojích.
máchal

Přeji hezký den

Nový příspěvek od máchal »

Zdravím všechny příznivce správných strojů, bohužel ještě nejsem majitelem žádného tohoto stroje, ale už mám políčeno. Měla by to být eMka tak snad to vyjde :D A když ne tak budu jezdit na své Jawě OHC to je taky takovej kovanej komunista :D
Vici

Re: Přeji hezký den

Nový příspěvek od Vici »

Budu držet palce ať to vyjde, eMkařů nás tu moc není. Akorát pozor na splácaniny.
M-72, 1952
máchal

Když už mluvíš o těch splácaninách docela by mě zajímalo jestli šedý lak a znaky BMW na nádrži zajistí stoprocentní spolehlivost stroje? :lol: Jinak ta moje bude z Litvy schání jí tam strejda mojí bejvalky, která odtamtud pochází tak snad to bude dobrý! I když mně by nevadila ani slátanina, hlavně že bych mohl jezdit s našim capartem :) Na jawě jí můžu vozit akorát kolem garáže :(
matbiker

Nový příspěvek od matbiker »

Když jsme u těch důvodů, taky jsem Ingota koupil kvůli malému smrčkovi a za těch pár projížděk před GOjsem se do toho úplně zbláznil! Budu dělat úchyty na pás a sedačku.... Sice to u nás nemusí být, ale trocha bezpečnosti neuškodí. Emka je úžasná, tak ať to vyjde.

Na aukru je teď taky jedna splácanina.....
Asi MT09.
Nemůžeš? Přitvrď si a nastup!!
máchal

S tou sedačkou nevim, taky jsem o tom přemýšlel. Když bude bez sedačky a do něčeho vrazíš tak si může zlomit žebra nebo vyrazit zoubky a tak. Ale na druhou stranu když bude v sedačce a sajdu převrátíš a zustane pod ní tak je to taky nic moc.
veverka

Nový příspěvek od veverka »

Myslím, že pravděpodobnost, že do něčeho vrazíš, je větší, než že převrátíš sajdu. Zvlášť když pojedeš s dítětem, to pojedeš předpokládám opatrněji.. Aspoň na silnici je teda uralí sajda překvapivě stabilní :-)
Navíc myslím, že je bezpečnější mít dítě připoutané, aspoň do věku, kdy mu vysvětlíš, co má v sajdě dělat a co naopak dělat nesmí. Nejsem si jistá, že by ho napadlo při problému vyskočit, když to často nestihne napadnout ani dospělého.
A jinak už jsem to tu někde asi psala, ale pro jistotu, připoutané dítě by nemělo mít na hlavě těžkou motocyklovou helmu, je potřeba vybírat z lehčích cyklistických.
белка
"hydroveverka"
máchal

Máš naprostou pravdu! Já se taky přikláním k autosedačce, uvedl jsem to jen jako příklad. A další problém je jak zmiňuješ helma. Ta cyklistická mě taky napadla, ale netušim jak by se líbila našim příslušníkům při případné kontrole.
veverka

Nový příspěvek od veverka »

Potkala jsem člověka se sajdou u Goldwinga, v sajdě dvojčata s klasickou cyklistickou helmou. Prý silniční kontrolu takhle absolvoval vcelku úspěšně, jen s menší přednáškou na téma bezpečnost a nerozum :-)
белка
"hydroveverka"
máchal

Teď jsem narazil na tohle http://www.jp-sport.cz/snowboardy-1/pri ... range.html myslim, že to neni zlý a vypadá to jako na motorku! :D
matbiker

Nový příspěvek od matbiker »

Někde se tady o tom psalo, ale náš zákon na to vůbec nepamatuje a v sajdě můžeš vézt cokoliv. Děti, psa.... A je to bez omezení věku a helmy a všeho. Řešili to i borci na nějakém Jawafóru a našel jsem to i na nějakých zahraničních Sidecarspolcích. Ale jak napsala Veverka. Určitě to bude jízda jak s vajcama.....
Asi MT09.
Nemůžeš? Přitvrď si a nastup!!
Dněprák

Nový příspěvek od Dněprák »

Ahoj.
Přeprava dětí v sajdě se již řešila na různých fórech. Nejdále do toho šel neutrino, který poslal dotaz na Ministerstvo dopravy a dočkal se odpovědi a potom i Pavel Kučera, který měl skoro stejné posouzení tohoto problému.

Věc:
Přeprava dětí v postranním vozíku.

Ministerstvo dopravy, odbor provozu silničních vozidel, obdrželo dne 23.dubna 2009 elektronicky Vaše podání s dotazem, zda je možné v postranním vozíku motocyklu přepravovat děti.
K Vašemu dotazu sděluji,že žádné zákonné ustanovení tuto problematiku neřeší a je proto nutno vycházet pouze z ostatních ustanovení týkajících se jízdy na motocyklu . Lze konstatovat, že v postranním vozíku mohou být přepravovány děti starší 3 let, které budou používat za jízdy ochrannou přilbu schváleného typu, řádně připevněnou na hlavě.
Nad rámec uvedeného ovšem považujeme za nutné sdělit, že každý řidič by měl zvážit bezpečnostní rizika takto přepravovaných dětí.
Dáváme Vám výše uvedené na vědomí a věříme, že odpověď bude pro Vás dostatečná.

Ing. Josef Pokorný
ředitel
Odbor provozu silničních vozidel

K tomu dodávám, že nevím, z čeho vycházel při stanovení věku dítěte od 3 let. Pravděpodobně z § 6 Zákona č. 361/2000 Sb., kde je v odst.1.: Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen
a) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1,N1,N2, nebo N3, které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem,
1. dítě mladší tří let

Motocykl je vozidlo kategorie L, tudíž se to na něj nemůže vztahovat.

Problém by mohl nastat s § 9 - Povinnosti přepravované osoby
1) Přepravovaná osoba je povinna
b) užívat za jízdy na motocyklu nebo mopedu ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu, kterou má nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.

A přilba cyklistická by toto znění nesplňovala. Tady by záleželo na policistovi, ale v případě zranění by asi nastal problém.

Dále jen pro informaci:
V tomtéž § 9 - c) neohrožovat svým chováním bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména neomezovat řidiče v bezpečném ovládání vozidla,
d) dbát pokynů řidiče, zejména při nastupování do vozidla a vystupování z něj
5) Přepravovaná osoba nesmí vyhazovat předměty z vozidla.

Toto je vše, co se vztahuje na přepravu osoby v postranním vozíku motocyklu.
Odpovědět