No a kde do Ruska, tak určitě do Irbitu, kde se zrodily první Uraly a je tam také muzeum. Po vlastní ose na motorce jet takovou trasu nepřipadalo v úvahu, jedině zaletět do Jekaterinburgu a tam si půjčit motorky.
Nápad dobrý, ale realizace dost složitá. Proto jsem požádal svou kamarádku s kontakty na Rusko, ať mi to vše zařídí. Po mnoha emailech, telefonech a nevím čeho všeho, jsme našli firmu v Jekaterinburgu, která se zabývá těmito expedicemi po Uralu.
Bylo nám řečeno pošlete zálohu 10% a my se o vše postaráme (ubytování, strava, motorky, víza atd.) jediné, co jsme si museli zařídit my, bylo zakoupení letenky Praha, Moskva, Jekaterinburg a zpět.
V srpnu jsme se sbalili, vzali sebou dosti velký obnos Eur na zapůjčení motorek a taky kauci (1000 Eur osoba,motorka)
Letěli jsme Aeroflotem a vše bylo OK. Až na první vzlet z Prahy a přistání v Moskvě, kdy jsem měl neblahý pocit, že ten pilot je bývalý kosmonaut, protože vzlétal a přistával v úhlu 90° a né tak krásně a plynule, jako ti druzí piloti.
Jinak vše pokračovalo bez komplikací. Po příletu do Jekaterinburgu nás čekal na letišti Maxim, kluk, který studoval několik let v ČR a uměl velmi slušně česky.
Cestou z letiště nám stihl ukázat město a s Vláďou jsme jen nevěřícně kroutili hlavou, jak je toto město moderní, čisté, krásné, vše upravené, cesty super, samé nové auta... prostě západoevropský standard.
Maxim nás dopravil k Olegovi, kde jsme zaplatili za zapůjčení motorek a další administrativní věci a přidělil nám našeho průvodce a mechanika Voloďu, který nás doprovázel na našich cestách a absolutně o vše se staral...jídlo, ubytování apod.
Naše okouzlení skončilo, když jsme na motorkách vyjeli na trasu za hranici města a poznali odvrácenou stranu Ruska. Vše najednou spadne o 90% a životní úroveň je horší než ve velkých městech.Cesty, domy ...hrůza, lidé žijí na hranici chudoby. Je to opravdu velký kontrast.
Samotnou kapitolou je město Irbit a továrna na výrobu zn. Ural. No jediné co k tomu můžu říct je to, že jsme byli také lehce překvapeni v jakých podmínkách se tato motorka, která se do dnešního dne expeduje do celého světa vyrábí. Irbit jako takový jsme si projeli, ale jak sami uvidíte ...jen cesta od a k hotelu byla zajímavá a než se člověk dostal na hlavní cestu dával si pozor, aby nepřišel o zuby:-)
Po Uralu s Uralem jsme najeli cca 1000km za necelý týden . Viděli jsme krásné kostely se zlatými kopulemi, cca 4 muzea a nekonečné lesy, pláně, přátelské lidi, dobrý...za nás stačilo. Obrázek si udělejte sami.
Vzali jsme tuto expedici trochu s humorem, tak se pohodlně usaďte a zkoukněte naše společné hodinové video na "youtube" Video jsem se snažil co nejvíce zkrátit ,ale zážitku bylo mnoho
Omlouváme se za kvalitu videa a audia jsme amatéři
Vláďa a Petr
Video zde:
https://youtu.be/JnNK1KIZiAg
Fotky bez cenzury zde:
http://fapeko.rajce.idnes.cz/Expedice_Ural_2017/