Díky Jirkovi za založení tohoto vlákna, Sám jsem o tom uvažoval a chtěl jsem začít samotnou podstatou tohoto starého modelu a tím je Rám. Protože někde mám tu fotku s těmi 10ti typy uchyceními přední koule jakou tady prezentoval Jirka ale nemohl jsem jí v těch mých souborech najít

Nejprve to začalo tam kde Bawor s tím svým typem R 71 skončil a sice tam že koule byla na ose předního uchycení motoru se styčnými rovnoběžnými stěnami. Jelikož R-71 a tudíž ani první emka z ní přímo vycházející nebyla motorka původně určena do terénu ale na cestu ubírala se konstrukce uložení koule postupnými změnami. Ze stejného hlediska jak sdělil Drumbas byly na motorce umístěny postupným vylepšováním ty trojůhlelníkové úkosy r rozích kluzáků pro zvýšení odolnosti dvoulamelová spojka, změna konstrukce pravého kluzáku s vložením ocelového elementu, zvětšení pístních čepů, jak už bylo řečeno.
Jinak abych se vrátil k těm 10ti typům těch upevnění koulí viz obrázek tak na otázku Fapeka by mě taky zajímaly roky výroby těch jednotlivých typů. To ale asi nebude jednoduché, protože o tom se nezmiňuje ani autor samotného obrázku.
Jinak ještě existuje jeden obrázek srovnávající zaoblení rámu v mítstě od "koule" nahoru, který ukazuje, že u starých rámů rádius začíná ihned od koule, zatímco u rámů z padesátých let je rám jaksi "delší" jakmile ten obrázek dohledám dám jej sem. Dozvěděl jsem se o tom v jednom Ruském fóru na kterém borci zkoumali taky některé zaručené originály z allegra.
Co se týče převodovky tak lanko spojky je vedeno spodem jako Bmw, ale viděl jsem i fotky z konce války kde se už objevuje vedení lanka vrchem. dokonce jsem viděl i původní fotku, kde je vedeno lanko spojky vrchem ale levou stranou! A to jsem si myslel, že fotka byla špatně nějakým způsobem přetočena, ale vzhledem k tomu že to bylo na straně kde se nacházela nožní řadící páka, tak jsem již nebyl na pochybách že je to dobře.
To s tou rychlou převodovkou jsi Jirko vyčetl kde, že byla rychlá a pomalá? Já jsem se dočetl, že z kraje války emky měly devítku hrušku i se side, poté se změnil převod na osmičku. O desítce jsem neslyšel že by se do emky cpal. R 71 měla v sólu 10tku a v side 9tku hrušku, proto byl Bawor "rychlejší". Jinak díl hardyspojky co je přišroubován ke spojce byl u války 72 stejně jako u BMW na kuželu výstupního hřídele místo pozdějšího tisícihrnu jak to emkaři běžně znají.
Různé délky kardanů jsou ale co jsem jich měl po ruce najednou asi 4 kusy, tak jsem je porovnával a zjistil že délky se liší hloubkou nalisování části vidlice hardyspojky do osy kardanu.
Co se týče těch trojúhelníkových výztuh to je až záležitost poválečná ale to už jsme tady rozebírali v jednom vláknu.