BMW R71 nebo M72 ??

Diskuze o čemkoliv
Pravidla fóra
Přátelská diskuze o čemkoliv. Žádná tématická omezení.
arno77

Re: BMW R71 nebo M72 ??

Nový příspěvek od arno77 »

serpico-3 píše:arno 77- díky, a třeba rozdíl v ráfcích jsem nezaznamenal , u kardanu si nejsem jist,, mám různé typy,sice jsem s lupou ještě nehledal, zatím dělám velké díly, ale třeba uřízlý váleček na zámek řízení mne moc mrzí, když udělám nový a navařím ho tam, bude podezření, že jsem jej tam přidal a že tam nebyl...Když člověk nenajde značku a nemůže poměřovat s originálem, kolikrát tápe..To u R 12, tam takovéhle problémy nejsou. ;)

Rozdíl v ráfcích je samozřejmě taky, a to v příčných prolisech, které nejsou vzhledem k díře pro ventilek rozmístěny stejně u M-72 a u BMW. Kardan je taky jiný (unašeč hardyspojky). Pokud budeš opravovat origo díl, jako např. ten zámek, jistě lze poznat, že zbytek není rus.. Jestli myslíš horní brýle, tam je domek pro zámek nezaměnitelný s emkou. Rám je kapitola sama pro sebe.
U té R 12 máš pravdu, Ikdyž... když někdo zas staví R 11, tak se z toho většinou vyklube předělávka z R12...
podobně jako R71 a M72 :D
M-72
serpico-3

Nový příspěvek od serpico-3 »

Mám oba ráfky, jen ten z BMW /to je vlastně celé kolo/je z 50 let , ale je pravda, že jsem to neměřil..A u kardanu ano, unašeče jsou i na pohled jiné, mají uvnitř dokonce číslo dílu, šlo mi o hřídel. A horní brýle se zámkem mám origo, /koupil jsem tehdy stavbu z BMW a předtím choppera z BMW 71/je i značený, ale i první emka měla díru na zámek, ale trochu jinak..Nejhorší je, když "výrobci" těchto motorek například rozřízli páku nožní brzdy a prodloužili ji kulatinou , nebo dole do trubky rámu vyvrtali díry na šrouby upevnění motoru, aby jej mohli poposadit, či přetočit, to je potom nadělení...A co se týče spodních brýlí, viděl jsem upevnění trubek př. vidlice šrouby ve dvou polohách...Okukoval jsem všechny BMW těchto typů, co jsem kde viděl, a při otázce /nechtěl jsem být protivný/není to díl náhodou z emky? Jsem byl zpražen nevraživým pohledem, tak už to nedělám, je to jejich věc ,nerad kazím lidem náladu a nebudu dělat "chytrého"...Málokdo tohle bere jen po odborné stránce, bere to osobně...Spíš si užívám, když vidím veterána, který má třeba novodobý filtr benzinu, šrouby ze supermarketu , popř. jiné moderní čínské doplňky o elektronice nemluvě..Zeptám se, a tohle již vyráběli v roce 1938 ? To byly asi tehdejší doplňky, že? :D
arno77

serpico-3 píše:Mám oba ráfky, jen ten z BMW /to je vlastně celé kolo/je z 50 let , ale je pravda, že jsem to neměřil..A u kardanu ano, unašeče jsou i na pohled jiné, mají uvnitř dokonce číslo dílu, šlo mi o hřídel. A horní brýle se zámkem mám origo, /koupil jsem tehdy stavbu z BMW a předtím choppera z BMW 71/je i značený, ale i první emka měla díru na zámek, ale trochu jinak..Nejhorší je, když "výrobci" těchto motorek například rozřízli páku nožní brzdy a prodloužili ji kulatinou , nebo dole do trubky rámu vyvrtali díry na šrouby upevnění motoru, aby jej mohli poposadit, či přetočit, to je potom nadělení...A co se týče spodních brýlí, viděl jsem upevnění trubek př. vidlice šrouby ve dvou polohách...Okukoval jsem všechny BMW těchto typů, co jsem kde viděl, a při otázce /nechtěl jsem být protivný/není to díl náhodou z emky? Jsem byl zpražen nevraživým pohledem, tak už to nedělám, je to jejich věc ,nerad kazím lidem náladu a nebudu dělat "chytrého"...Málokdo tohle bere jen po odborné stránce, bere to osobně...Spíš si užívám, když vidím veterána, který má třeba novodobý filtr benzinu, šrouby ze supermarketu , popř. jiné moderní čínské doplňky o elektronice nemluvě..Zeptám se, a tohle již vyráběli v roce 1938 ? To byly asi tehdejší doplňky, že? :D
No ono všechny díly na bmw by měly být značené.. Taky mám jedny originál brýle Bmw řady 61, 71... a můžu porovnat s emkovými. Když je dá člověk vedle sebe, tak ani na číslo koukat nemusí. Rozdíl jde vidět na první pohled. Co se týče spodních brýlí, tam by šavle měly být sevřeny jiným způsobem než u emky, ale i emkového typu udajně byly, ale je tam zas jiný spodní díl třecího tlumiče.
taky jsem se víckrát setkal s Ruskými bmw, Jednou se majitel tohoto stroje se mnou před lidmi nějak nechtěl moc bavit, když jsem mu řekl, že je to emka.. ale co mě nejvíc pobavilo, když z hloučku jednomu pánovi vypravoval historku jak jeho stroj má "bojovou" dvaadvacetilitrovou nádrž určenou z důvodu tažení němců na Rusko, jak uvedl.. pro překonávání dlouhých vzdáleností..
Samozřejmě originál BMW :-D
jo a znaky bmw tam měl mimochodem nalepené silikonem, prostě echt original ;)
Ale to už jsem se smíchem odcházel pryč :)
M-72
KOVROVEC5

Nový příspěvek od KOVROVEC5 »

Ahoj,tak se taky přiznám - o stavbě BMW z emky jsem taky uvažoval,jsem ale puntičkář a zjistil jsem že je to prakticky neproveditelné.Navíc bych z takového stroje nikdy neměl ten správný pocit.
A mimochodem - je vůbec nějaká součástka shodná u BMW a poválečné emky která se obvykle na BMW upravuje?
arno77

KOVROVEC5 píše:Ahoj,tak se taky přiznám - o stavbě BMW z emky jsem taky uvažoval,jsem ale puntičkář a zjistil jsem že je to prakticky neproveditelné.Navíc bych z takového stroje nikdy neměl ten správný pocit.
A mimochodem - je vůbec nějaká součástka shodná u BMW a poválečné emky která se obvykle na BMW upravuje?
Co si budem povídat, spousta emkařů takhle začínala s vidinou přestavby na Baworáka, včetně mě ;)
Ale došel jsem ke stejnému závěru jako ty, naštěstí..
Ta tvoje otázka je poněkud zavádějící, kdyby byla ta součástka z Emky shodná na Bmw, nebylo by ji třeba upravovat:)
ale asi si to myslel tak, které se nejvíce upravují..? Tak ono záleží jak ten dotyčný člověk je zručný, kolik toho ví, a taky jak moc to chce mít bmw ;) .. Takže se může člověk setkat s diferákem s uřízlým žebrem, navařenýma packama k uchycení zadního blatníku, s upraveným rámem, motorem, převodovkou.. Prý už to došlo tak daleko, že se vyrábí set, pomocí kterého lze překuchat rám emky na BMW R5 nebo R6, čili s pevným zadkem.
Dokonce jsem tuto motorku viděl a vypadá to dost věrohodně. Tito lidé umějí vyrobit i různé nálitky a další identifikační znamení, takže rozeznání vědomě ještě více ztěžují. Holt naší severní sousedé jsou schopní všeho.
M-72
serpico-3

Ono je to těžké,když máš motor BMW 71 komplet se spojkou ,akorát válce a hlavy byly natolik ulámané, že jsem je tehdy zahodil já idiot, dynamo, zadek s kluzáky a diferákem, nádrž,rám, /sice vyřízlý/, vrchní a spodní brýle,obal převodovky, plyn, páčky, páku předstihu, několik kluzáků, kde si nejseš jistý, co je a co ne, atd. atd. tak máš dělat emku? Jinak předělávat emku na BMW by mne nikdy nenapadlo,/možná proto, že jsem měl základ Bmw/ :)
A potom když máš emku rozebranou -tu starší a máš z čeho brát, tak chceš udělat obě mota a nechceš to zmrvit..Já po burzách kupuji hlavně tyhle díly, jinak na BMW je to náhoda, a když ne, díly jsou poškozeny..např. válce, to je vždy jen málo žeber..Ale když jsem si předělával K 750/tehdy jsem ani nevěděl, co to přesně je/k obrazu svému, stud jsem neměl žádný, to je již jiná liga.. :)
KOVROVEC5

Ahoj,
já to myslel tak která součástka(je li vůbec nějaká)je shodná bez úprav - aby se případným přestavbářům ulehčila situace.....
Jinak já začínal s K 750,pak chtěl něco válečného a tak přišla emka.Pak uvažovaná přestavba ale jelikož jsem mezitím generálkoval pár emek lidem kteří mne oslovili na různých srazech když viděli tu mou tak byly nějaké peníze,emku jsem prodal a pořídil Zundapp KS 600.No a pak se objevila možnost koupit Zundapp Sahara,rozebraná a prý kompletní.Tak ,jelikož jsem měl dobrou možnost prodat KS 600 tak jsem do toho šel.Nakonec to dopadlo tak
že sahara byla hotová ale s dluhem 200 000 kč,tehdy jsem netušil že opravy a díly jsou řádově jinde než u ruských strojů....
No a protože šance ušetřit těch 200 000 nebyla velká,moto jsem prodal kamarádovi co mi ty peníze půjčil a jelikož
se objevila možnost koupit agregáty BMW sahara s SPZ,šel jsem do toho a postupně vše dokupoval a sháněl.Mezi tím
(nebyla to práce na rok)jsem vždy koupil nějakou K 750,opravil,pojezdil a s malým ziskem prodal.
No a tak jsem měl najednou BMW saharu bez dluhů.
Jediné co mi vadilo bylo to,že moto byla z velké části složená z replik a posháněných dílů,nebyl to teady stroj co opravdu za války jezdil.No ajá jsem puntičkář a tak ze stroje nebyl ten správný pocit.
KOVROVEC5

No a pak se objevil jakýsi zmatený inzerát na prodej KS 600.Jel jsem se tam podívat,spíš jen kvůli kamarádovi co sháněl jen side.V inzerátu totiž byla uvedena i možnost rozprodání po dílech.
Na místě jsem pak zažil dnes neuvěřitelnou věc.Moto byla z pozůstalosti.Šla nastartovat a vše fungovalo.Na některých místech pod naštětkovanu červenou prosvítala původní šedá barva.Prakticky vše včetně šroubů a výrobních štítků originální.Když jsem pak objevil vyraženou přejímací značku wehrmachtu,dostal jsem se do jakéhosi tranzu.To ale nebylo vše.Najednou se objevil původní technický průkaz wehrmacht,spolu s původní knihou jízd a sevisní knížkou!Tam jsem uviděl zápis že ještě v dubnu 1945 byl měněn olej a seřízeny ventily!Manželka co tam byla se mnou později vypověděla že jsem jaksi zbělal a myslela že s sebou seknu o zem.
A tak nakonec je BMW pryč,KS 600 je již po repasi a jezdí výborně a jelikož ještě nějaké peníze zbyly pořídil jsem ještě DKW NZ350 a tu mou emku z Kyjeva protože bez sovětského stroje to prostě není ono.
serpico-3

Máš neskutečné štěstí a jseš velice produktivní. Při opravě jedné motorky udělat mezitím ještě nějaké jiné , to teda obdivuji. Nemám čas ani na jednu...Postupuji tak malými krůčky, že kolikrát zjištuji, že vlastně stojím. Napiš jestli můžeš Tvoje posouzení v jízdě na Zundappu 600 a třeba emce, popřípadě K 750, o Sahaře nemluvě porovnat. Bude to zajímavý postřeh. Já jel na všech, ale jen jel, na aspoň trochu objektivní posouzení to není.. ;)
Mira3.0.9
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Mira3.0.9 »

Ural M66 rv.1972
bez hnané sajdy.
arno77

pavel3.0.9 píše:jen pro doplneni:-)
http://www.eurooldtimers.com/cze/inzera ... -r-71.html
Sice píše prodávající v inzerátu, že motor je z emky, ale kdyby jenom motor... :lol: jako by to nestačilo, že prodává emku s černým lakem a dvoulinkama ala BMW on tam ještě napíše rok výroby 1935. Tomuto pánovi bych nevěřil ani nos mezi očima. R71 se začala vyrábět v roce 1938, toť k tomu.
M-72
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od fapeko »

Soudruzi ,vždyt to je ta samá bmwemka co jsem zde dával na začátku :roll:
Jo a stejnak už je prodaná :cry:
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
KOVROVEC5

Ahoj,zase tak produktivní nejsem,popsané se odehrálo téměř za 15 let...
No a velké štěstí že mám kamaráda co i když je finančně řádově jinde tak zůstal normálním člověkem a vždy okamžitě vypomohl když jsem potřeboval něco rychle koupit a tak jsem nemusel čekat až něco prodám.
Jinak mám zkušenosti s repasí a provozem několika emek a taky pěti Zundappů KS 600,není to samozřejmě moje,ale všechny stroje kamarádů prošly mojí dílnou a další opravy se řeší taky u mne,takže kdyby byl zájem mohl bych se pokusit o jakési srovnání těchto dvou strojů ve všech parametrech.
Honda Wanderer

Nový příspěvek od Honda Wanderer »

Já bych byl pro, už jsme na toto téma debatovali. Když k tomu přidáš ještě R75... ;) Ale nerad bych, aby díky tomu Zundappy vzrostly na ceně, taky bych rád nějaký pořídil. :D
Don't give in without the fight!
serpico-3

Byl to taky můj kůň, jen ta řetězová převodovka mi moc nešla pod fousy..
Odpovědět