Benzín special
Pravidla fóra
Přátelská diskuze o čemkoliv. Žádná tématická omezení.
Přátelská diskuze o čemkoliv. Žádná tématická omezení.
Re: Benzín special
Netýká se konkrétně rusů, ale pár informací k danému tématu tam je-v Němčině...
http://histor.ws/bmwr12/mod-08.php
...na R12 se zatim jenom těšim- bez zkušenosti...
...eMku provozuji od vždycky na čistý natural 95, karbce mám pérácký jikovy a jediná úprava bylo napilování destičky zapalování, aby šlo víc přidat předstih....
´...Jawu 350ohv taky jezdim na čístý natural95 a opět proběhla úprava zapalování- karburátor origo amal, ale ohava je s kompresí úplně někde jinde....
http://histor.ws/bmwr12/mod-08.php
...na R12 se zatim jenom těšim- bez zkušenosti...
...eMku provozuji od vždycky na čistý natural 95, karbce mám pérácký jikovy a jediná úprava bylo napilování destičky zapalování, aby šlo víc přidat předstih....
´...Jawu 350ohv taky jezdim na čístý natural95 a opět proběhla úprava zapalování- karburátor origo amal, ale ohava je s kompresí úplně někde jinde....
DNĚPR 11-1974, DNĚPR19-1993,3ks M72-????, a spousta dalších samohybných vejhyklů
Jo, R 12, to je pracant a páteř BMW, které prošly naší republikou. Bohužel ceny jsou již na takové úrovni, že tyhle motorky už na cestě člověk moc nepotká..I když v mém okolí jezdí 2 se sajdou..Já mám na K 750 karburátory z Jawy 350 /634/, které tam dal původní majitel , který honil spotřebu a snižoval hladinu, tryskoval apod., což je u vzducháče nesmysl, nechal jsem je tam a jeho úpravy jsem eliminoval...|Předstih jsem nechal a nemám žádný problém.. 
- Davy
- Kontaktovat uživatele:
Na hodnotu predstihu, ne na rozdil mezi valcema, to je chyba udrzby.Nechápu tvoje tvrzení, že dvoutaktu je předstih ukradenej! Z vlastní zkušenosti vím, že zrovna Jawa 350 je na něj choulostivá. Když je špatná hodnota + rozdíl mezi válci tak jede hůř než Jawa 250, zatímco třeba čtyřdobá Jawa ohc tolik náchylná neni. Jednou se mi povolila destička rozdíl mezi válcema byl skoro 10 stupňů a markantní rozdíl oproti normálu jsem nepozoroval
Davy
Dněpr MT11 r.v.2001
davidovo.hys.cz
Dněpr MT11 r.v.2001
davidovo.hys.cz
Davy velice se omlouvám, že jsem tě zbytečně osočoval, bohužel jsem tě špatně pochopil!
Chtěl bych poděkovat kolegovi Hostovi za jeho příspěvek v diskuzi a poprosit, zda by se mohl více rozepsat o daném problému, určitě to bude zajímat nejen mě.
Chtěl bych poděkovat kolegovi Hostovi za jeho příspěvek v diskuzi a poprosit, zda by se mohl více rozepsat o daném problému, určitě to bude zajímat nejen mě.
Prosím o strpení, určitě se ještě k tématu vrátím. Teď mi zanepráznění nedovoluje, bohužel.
Dněpr MT12
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
Honda CM400T
Honda XBR 500
ČZ 175/1938
JČZ 150
...a další stvůry
- hipik634-750
kolega chemik sdelil, ze je potreba dolejt n-heptan v pomeru 1:10 cim se snizi oktanove cislo. problem je v cene asi 3 kila na litr 
-------------
КM3 К-750М р.1967 Хиппр - уникальная передвижная мастерская
Jawa 634 boeing r.1973 Bojing
Jawa 559/18 sport r.1964 Bílá
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
КM3 К-750М р.1967 Хиппр - уникальная передвижная мастерская
Jawa 634 boeing r.1973 Bojing
Jawa 559/18 sport r.1964 Bílá
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
Benzin s vyšším oktanovým číslem má vyšší odolnost proti klepání a jelikož u malé komprese jakou má tento motor to nehrozí, jeho uplatnění je zbytečné, ale když se nedá nic dělat, motor by neměl zase tolik vyvádět. Pamatuji, když jsme snižovaly hlavy u upravených škodovek, tak po snížení /zvýšení komprese/motor vyžadoval benzin o vyšším oktanech , jinak bylo nutno snížit předstih, aby motor nechrastil, ale zase by se snížil výkon motoru..Takže lepší benzin byl nutný. Naopak, když zaměstnanci kradli benzin z pomocných motorů š 1202 /3 , tak místo Specialu do nádrže lili technický benzin, který fasovali na mytí součástek...Chod motoru na technický benzin byl slyšet již na dálku, chudák chrastil a ani snížení předstihu nepomohlo..Jelikož motory šly krátkodobě, tuto zátěž většinou vydržely. Další vykukové míchali benzin s naftou i 1.1 /benzin byl s olejem /a to u Trabanta, který sice cvrdlikal, ale jezdil...Ale mělo to velkou nevýhodu, blbě startoval,a než se motor ohřál, měl malý výkon a motor kouřil, což u Trabanta ale nebylo nic nápadného.. Do motorky bych to nedoporučoval, musela by se často tlačit a motor by se zasrával..Ale věřím, ře 1/3 dát do nádrže technický benzin a zbytek Natural, bude si motor chrochtat, ale nezkoušel jsem to.. 
-
Viki
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj chlapi
Už léta se motám okolo letadel v aeroklubu, nejsem sice pilot a nechávám se vozit jenom nahoru a dolů padám po svejch, ale vím že v aeroklubech je k mání leteckej benzín 78 oktanů - ten papají starý stroje jako je Zlín 142 (nebo 143 už nevím), takže pokud by se to namíchalo s 95 nebo 100 bylo by to možná řešení, vím že do do některých letadell to mechoši mixovali aby dosáhli kýženýho okt. čísla.
Už léta se motám okolo letadel v aeroklubu, nejsem sice pilot a nechávám se vozit jenom nahoru a dolů padám po svejch, ale vím že v aeroklubech je k mání leteckej benzín 78 oktanů - ten papají starý stroje jako je Zlín 142 (nebo 143 už nevím), takže pokud by se to namíchalo s 95 nebo 100 bylo by to možná řešení, vím že do do některých letadell to mechoši mixovali aby dosáhli kýženýho okt. čísla.
Ural 750 "Ranger"
Jawa 353 + PAV
ČZ 487 - armádní verze
Jawa 555 vrakůvka :)
Jawa 353 + PAV
ČZ 487 - armádní verze
Jawa 555 vrakůvka :)
- Honda Wanderer
A to nevíš, že to je zneužívání záchranného prostředku?
Tak nám vypátrej, kde se to dá sehnat. Taky bych mohl rozhodit sítě v okolí.
Tak nám vypátrej, kde se to dá sehnat. Taky bych mohl rozhodit sítě v okolí.
Don't give in without the fight!
-
Dneprstein
No, nechci úplně kazit radost stran "nízkooktanového benzínu", ale AVGAS je čim dál víc nedostatkovým zbožím. Aspoň dle toho, co se píše v "letecké literatůře" (praktické zkušenosti nemam)...
- Honda Wanderer
Mám pár kamarádů pilotů, s letectvím jsem trochu v kontaktu, tak se aspoň zeptám. Když tak pak dám vědět. 
- Honda Wanderer
Tak už mám odpověď od dvou a v podstatě stejnou.
Benzín LB-78 se už 12 let nevyrábí. Všechna letadla létají na AVGASS 100 ,včetně těch starých. Cena tohoto benzínu je od 48 do 52 Kč za litr.
Benzín LB-78 se už 12 let nevyrábí. Všechna letadla létají na AVGASS 100 ,včetně těch starých. Cena tohoto benzínu je od 48 do 52 Kč za litr.
-
Dneprstein
Aha... Takže pak je to tedy tak, že začíná být nedostatkový i ten (kvůli ceně???) a pomalu se přechází na normální automobilový benzín. - Vím, že to řešili v článku o Lockheedu Constellation, že asi zachvíli nebude mít na co lítat. I když to je trochu jíný éro... Ale krásný!

-
Dneprstein
Jo, jen jsem teď v souvislosti s tím Constellationem, narazil na zajímavý fakt, mající co do činění s benzínem.
Motory toho letadla měly kompresi 6,85, ale přesto se do nich lil benzín s oktanovým číslem 100 - 130...
Edit: Beru zpět. To je hodnota komprese bez stlačení turbodmychadlem...
Motory toho letadla měly kompresi 6,85, ale přesto se do nich lil benzín s oktanovým číslem 100 - 130...
Edit: Beru zpět. To je hodnota komprese bez stlačení turbodmychadlem...
Naposledy upravil(a) Dneprstein dne 18 úno 2013, 08:05, celkem upraveno 1 x.
Já se docela divil, že by letadla létala na menší oktany než 100..Když jsem byl na letišti, měli tam letci pionýra, kterým se pohybovali po ploše a bylo mi řečeno, že jelikož ho honí na letecký benzin, protože tam jiný nemají, tak je velice brzo po motoru...