Pozor na nepasující tlumiče

Nevíte kde něco speciálního sehnat? Podařilo se vám něco špatně sehnatelného koupit, nebo jste to zahlédli?
Pravidla fóra
Nedaří se Vám něco sehnat? Zeptejte se, možná to někdo z nás už někde viděl.
Michal

Pozor na nepasující tlumiče

Nový příspěvek od Michal »

Koupil jsem si nové tlumiče na Dněpa na Ural-Zentrale, protože moje mají vydřenou pístnici, tedy rychle likvidují těsnění.
Koupil jsem tyhle http://www.ural-zentrale.de/product_inf ... plete.html
Má to být náhrada vyrobená pro Dněpry, kvalitnější, lépe fungující s tužším pružením. Za litr/kus to zní dobře.

Problém je, že zrovna na Dněpra moc nepasují. Jsou o centimetr a půl delší než originál (to jsem si měl změřit, informace o délce na webu sedí), horní oko má o 2mm větří průměr a je užší. Kromě toho mají mnohem menší útlum. Tuhost pružiny je zhruba stejná.

Dopasovat se to dá, ale u něčeho označeného jako "vyrobeno pro Dněpry" nic moc.
Vypouzdření horního oka nestojí za zmínku, vyrovnání se s délkou je zajímavější. Tlumič jde jednoduše zkrátit o asi 7mm. Horní oko je šroubovací zajištěno kontramatkou. Pokud tu kontramatku odstraníte, závit na konci tyče trochu zkrátíte tak oko posichrované lepidlem na závity zašroubujete hlouběji. Více to nejde, pač by se musel nejenom vyříznout závit na pístnici dál, ale musela by se pístnice líznout na soustruhu, pač konec se závitem (M10 polojemný) je redukovaný z většího průměru. A to se dělá blbě, protože vlastní tlumič není rozdělávací, místo šroubované ucpávky je zapertlovaný. To je také důvod, proč nejde zkrátit silnějším dorazem uvnitř tlumiče.
Po tomto zkrácení o třičtvrtě centimetru zbytek doženu sundáním gumového puku z rámu sloužícího jako spodní doraz vidlice.
Jestli po takového úpravě zjistím, že ty tlumiče téměř netlumí, tak jim je hodím na hlavu.

Mimochodem, viděli jste někdy někde prodávat vnitřnosti do Dněpřích tlumičů? Pavel nemá a kdoví, jestli je KMZ někdy samostatně prodávalo.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
Tom

Re: Pozor na nepasující tlumiče

Nový příspěvek od Tom »

Ahoj, tyto tlumiče stojí uplně za h..., koupil jsem je asi před třema rokama na burze po šesti stovkách, je to jenom parodie na tlumič :roll: , když do něho uděláš dírku pravděpodobně zjistíš že je uvnitř sucho :roll: , takže tam nemá co tlumit :( .
Těsnění na burze běžně prodávají, sada asi 50 Kč, ale záleží na jaký trefíš, některý gumičky po roce nakynou :lol: a vytáhneš je jednou tak velký.
Pístnice se prý dá zkrátit ze škodováckýho tlumiče (použitýho), ale nemám vyzkoušeno.
Michal

Nový příspěvek od Michal »

Je to tak, tlumí zcela minimálně. K tomu ještě jsou pružiny nepoužitelné na sólovku.
Asi je zabalím a pošlu zpátky.
Nevíte zda jdou někde sehnat nové Dněpří nebo Uralí tlumiče vyrobené v KMZ nebo v Irbitu?
Nechci žádné Sachsy, co stojí půlku toho za kolik jsem koupil celého Dněpra.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od bobanbob »

burza Wroclaw tam se dají sehnat
Odpovědět